Kirurgens syn genom en robot. Foto: Linnea Gustafson/SVT

Nya forskningsrön för kvinnors hälsa

Uppdaterad
Publicerad

I dag, måndag, inleds en kongress i Örebro om gynekologi och förlossningsvård. Närmare 600 specialiserade läkare och barnmorskor från hela landet träffas på Conventum för att prata om kvinnors sjukdomar och hälsa.

Svensk förening för obstetrik och gynekologi (SFOG) håller årligen den så kallade SFOG-veckan som i år arrangeras av Universitetssjukhuset Örebro, Region Örebro län och Örebro universitet. Programmet berör bland annat robotkirurgi, graviditetsdiabetes och debatterar den högspecialiserade vården.

— Sveriges gynekologer samlas för att ta del av den nya vetenskapen i branschen och dela utvärderingar, tankar och idéer. Det är samtidigt en nätverksträff och man möter både nya kontakter och gamla studiekamrater, säger René Bangshöj, kongresspresident och verksamhetschef för Kvinnokliniken i Örebro.

Ny plan för att hitta livmoderhalscancer i ett tidigt stadie

En annan fokuspunkt som berörs är screeningprogrammet för livmoderhalscancer. Ett nytt vårdprogram för hur screeningen ska utvecklas presenteras.

— Socialstyrelsen kom ut med rekommendationer för ett år sedan för att göra ganska stora förändringar för hur screeningen ska gå till. Det kommer bland annat erbjudas screening för kvinnor upp till 70 års ålder, säger gynekologen Björn Strander.

För kvinnor upp till cirka 30 år kommer analysen av proverna göras genom att titta specifikt på humant papillomvirus (HPV).

— Det är ju en väldigt spridd virussmitta som kvinnor kan fånga upp och vara bärare av under en längre tid. Genom att spåra HPV och se vilka som inte blir av med viruset efter tre år, kan vi hitta de som har risk för att utveckla cancer i framtiden. Det är ett sätt att öka säkerheten, säger Björn Strander som är en av föreläsarna på kongressen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.