Foto: SVT/Monika Bruhn

Konstverk blev elutställning

Uppdaterad
Publicerad

Att ha vernissage när man ska öppna en utställning är en självklarhet för etablerade konstnärer. Men för särskoleklass 7-9 C i Kumla var det mycket mer än så när de bjudit in sina skolkamrater och lärare till sin utställning om elektricitet.

Det började som ett konstprojekt för särskoleklass 7-9 C i Kumlaby skola där man skulle göra en lampa av glödlampor. Men det utvecklade sig till en utställning om elektricitet.

– Vi skaffade glödlampor och målade dem med glasfärg, berättar eleven Amanda Nordin. Den blev jättefin. Som en regnbågslampa men den tog rätt lång tid att göra.

Ett dygn utan el

Under arbetets gång började man titta mer på hur elektricitet fungerar. Ett av projekten var att kolla vad som händer om man saknar el under ett dygn.

Resultatet visade ungdomarna upp vid olika stationer i utställningen där alla hade en egen viktiga uppgift att sköta.

Carl Eriksson som ansvarade för skärmen om ”Ett dygn utan el” berättar att om man blir utan el då får man tända stearinljus.

Och hur man får en lampa att lysa med hjälp av ett batteri visste Amanda och Niklas.

Ämnesövergripande undervisning

– Pedagogiken kring det här är att jobba ämnesövergripande med grund i grundsärskolans läroplan, berättar Ida Gäfvert, klassens lärare. Fördelen med den här sortens projektet är att vi kommer närmare varandra och att alla får en chans att synas och visa vad dom kan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.