Stina Storm, vd City Örebro och Göran Hådén, nätverket En köpfri dag. Foto: Jesper Mattsson /privat

Köphets ställs mot återhållsamhet – samma dag

Uppdaterad
Publicerad

Kampen om konsumenterna pågår för fullt mellan e-handlare och butiker, och nu eskalerar den i samband med det amerikanska säljfenomenet Black friday. Men alla tycker inte att vi ska konsumera. I år sammanfaller Black friday med motfenomenet En köpfri dag.

Nätverket ”En köpfri dag” skapades i Kanada 1992 av en reklamkritisk organisation och motvikt till just fenomenet Black friday. I Sverige dök ”En köpfri dag” upp runt millennieskiftet.

– I år så sammanfaller de här dagarna i Sverige för första gången och vi vill finnas med som motvikt. Det mest centrala i det här är miljön och att vi lever som vi hade fyra jordklot när vi faktiskt bara har ett. Det handlar om att skapa en medvetenhet och att det inte räcker att handla ekologiskt och miljömärkt, utan att vi behöver komma ner i volymer för att nå en hållbar nivå, säger Göran Hådén på nätverket En köpfri dag.

Morgonshopping uppskattat

City Örebro, föreningen som verkar för stadens näringsidkare, har däremot valt att anamma fenomenet black friday. Konkurrensen från näthandel och andra aktörer gör att cityhandeln hela tiden behöver ta nya grepp för att locka kunder.

Förra året hölls kvällsöppet torsdagen innan, eftersom novemberlönen kommit då. I år satsar butikerna på morgonshopping med start redan klockan 8 på morgonen på fredag.

– Morgonshopping är väldigt uppskattat. Alla upplever att man har väldigt lite tid och då handlar det om att vara effektiv och kunna göra goda affärer. Sedan kommer det hela fredagen att vara galet mycket bra erbjudanden, säger Stina Storm vd på City Örebro.

Rekordförsäljning

Fredagens morgonshopping blir starten på den för handeln så viktiga julhandeln. Förra året landade försäljningssiffran för julhandeln på nära 75 miljarder kronor i Sverige, vilket var ett rekord.

– Vi ser att det här kommer vara till stor hjälp för att få igång julshoppingen i city och behålla en stor del av novemberlönen i stadskärnan istället för att den hamnar någon annanstans. Vi finns ju i konkurrens med alla andra handelsplatser, säger Stina Storm.

Gemensamt ägande

Men från ”En köpfri dag” tycker man att det är dags att tänka om för både handlare och konsumenter.

– Om man inte hade så mycket fokus på att man själv måste äga saker, utan att man faktiskt kan dela saker med varandra genom att hyra, samäga och låna i samma utsträckning, då skulle man ju också kunna bo på en mindre yta och spara pengar och miljö på så sätt, säger han och tillägger:

– Jag tycker argumenten är väldigt starka för att vi behöver komma ner till mer hållbara och lagom konsumtionsnivåer, säger Göran Hådén på nätverket En köpfri dag.

Vad är Black friday?

Black friday är den största shoppingdagen i USA då många stora affärer och varumärken har stora rabatter, prissänkningar och andra erbjudanden på många produkter.

Black friday anses vara starten på julklappsförsäljningen och har de senaste åren vuxit enormt även i Sverige.

Vad är En köpfri dag?

En köpfri dag innebär att man låter bli att handla något under dygnets 24 timmar. Att delta i En köpfri dag är en symbolisk handling, men ger effekt eftersom att personen får känna på hur svårt eller lätt det är att avstå från konsumtion.

Dagen ska skapa förståelse för konsumtionssamhällets effekter och bidra till en ökad medvetenhet om konsumtion och konsumentmakt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.