Kriminalvården efterlyste mannen – efter 22 timmar

Uppdaterad
Publicerad

Det tog Kriminalvården över 22 timmar innan de begärde en klient som avvikit från en permisson efterlyst. Mannen som har koppling till huset utanför Köping där den misstänkta mordbranden och mordet ägde rum i fredags, bröt mot permissionreglerna vid flera tillfällen. Ändå väntade alltså Kriminalvården till lördagen med att efterlysa honom.

Mannen, på permission från anstalten i Skogome, skulle ha hört av sig i fredags mellan klockan 13 och 14  vilket han inte gjorde. Men först klockan halv tolv på lördagen, alltså nära ett dygn efter att mannen brutit mot reglerna första gången, hörde Kriminalvården av sig till polisen med en begäran om efterlysning.

Utreds internt

Om det här specifika fallet vill inte Kriminalvården uttala sig idag eftersom det nu ska utredas internt men generellt säger verksjuristen Peter Wedin att beslutet om när en klient ska begäras efterlyst är olika från fall till fall.

Dödsdramat utanför Köping

– Det beror framför allt på vilken intagen det rör sig om, hur villkoren ser ut, hur lång permissionen är och vilken risknivå vi har på den intagne. Men kontrollerna av de flesta intagna görs ju när de kommer tillbaka, säger Peter Wedin, verksjurist vid Kriminalvårdsverket.

Tittar man på efterlysningsbeslutet i det här fallet bröt klienten mot reglerna två gånger under fredagen. Han skulle ha hört av sig till anstalten även på fredagkvällen, vilket han heller inte gjorde.

Hörde inte av sig

Ändå begär alltså inte kriminalvården honom efterlyst förrän dagen efter alltså 22 timmar sedan han inte hörde av sig vid utsatt tidpunkt vid det första tillfället.

– Generellt sett skulle man nog i många fall ha efterlyst och avbrutit permissionen då på kvällen, säger Peter Wedin.

I måndags berättade Kriminalvården att mannen kan vara intressant för polisen med anledning av den misstänkta mordbranden och mordet i ett hus utanför Köping i fredagskväll. Något polisen fortfrarande inte vill kommentera.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsdramat utanför Köping

Mer i ämnet