Örebro är en av de kommuner som kritiserar förslaget Foto: SVT

Förslag om mindre pengar till ensamkommande får kritik

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill spara flera miljarder på sänkta ersättningar till kommunerna för ensamkommande barn och unga. Men förslaget möter massiv kritik från flera kommuner.

I slutet av juni berättade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) hur hon ville spara på mottagandet av ensamkommande barn och unga. Men nu har kommunerna fått tycka till. SVT Nyheter har gått igenom remissvaren till regeringen – och kritiken är massiv.

Regeringen vill sänka kommunernas ersättning för ensamkommande flyktingbarn från 1900 till 1350 kronor per dygn, från och med nästa år. Örebro kommun är en av kommuner som kritiserar förslaget.

Går för snabbt

– Genomförandet går på alldeles för kort tid. Kommunerna får inte rätt förutsättningar, säger Kenneth Nilsson (S), ordförande i kommunstyrelsen i Örebro.

– Det extrastöd vi får av staten minskar, och det minskar med ungefär 30 miljoner på ett års sikt. Det är det som vi reagerar på. Vi kommer klara den omställningen men vi behöver flera år på oss att göra det, fortsätter han.

Måste skjutas fram på tiden

Huvudkritiken handlar om att regeringen har alldeles för bråttom. Därför tycker flera kommuner att förändringen skjutas upp ett år, till januari 2018.

– Förutom att det tar för kort tid, vilket är det stora problemet så är det också ett problem att löneökningstakten är högre än vad man tar hänsyn till i förslaget, så det kostar mer att ha personal anställd för mottagandet av flyktingar och barn och ungdomar. Då måste man också räkna med de löneökningarna, det gör man inte i det förslaget, säger Kenneth Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.