Foto: TT/SVT

Kritiken: ”Barnidrotten är för tävlingsinriktad”

Uppdaterad
Publicerad

Barn med diagnoser som adhd och asperger idrottar i lägre utsträckning än andra barn. De barn med diagnoser som börjar idrotta slutar dessutom tidigare än andra barn på grund av för hårda krav och tävlingar.

– Idrottsföreningar behöver bli bättre på att låta barn vara med utifrån sina egna förutsättningar, säger föreningen Attention Örebros ordförande.

Robin är en kille som snart ska fylla 14 år. Hans stora intresse i livet är handboll och han tycker att det är viktigt att idrotta.

– Det är ju att komma igång med kroppen, att man inte bara sitter hemma och inte göra någonting, säger Robin Anklev.

”Kämpar för att Robin ska vara kvar”

Robin har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, NPF, och går i en mindre grupp i skolan. Han har diagnoserna adhd och autismliknande tillstånd. För många barn med de här funktionsnedsättningarna spelar idrotten en mycket viktig roll.

– Orsaken till att vi har valt att kämpa för att Robin ska vara kvar i idrotten är att vi tror att det gynnar skolsituationen, säger Robins mamma Marie Anklev.

Barn med NPF-diagnoser slutar idrotta

Enligt Socialstyrelsen har knappt åtta procent, eller var tolfte svensk, någon typ av NPF-diagnos som adhd, Aspergers syndrom eller Tourettes syndrom. 

Riksförbundet Attention, som är en intresseorganisation för personer med NPF-diagnoser, har gjort en stor enkätundersökning där 675 föräldrar svarat på frågor om sina barns idrottsvanor. Undersökningen visar att barn med den här typen av diagnoser idrottar i lägre utsträckning än andra barn.

Riskerar att tappa intresset

I genomsnitt idrottar 55 procent av barnen i åldern tio till tolv år. Hos barn utan den här funktionsnedsättningen är siffran 77 procent, i åldersgruppen sex till tolv år. Barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar slutar även att idrotta tidigare än andra barn, de flesta när de är mellan nio och tolv år gamla.

– Över lag tror jag att idrottsföreningar behöver bli bättre på att låta barn vara med utifrån sina egna förutsättningar, annars riskerar kanske framförallt barn med olika funktionsnedsättningar att tappa intresset, säger Birgitta Palmkvist Boström som är ordförande i Attention Örebros lokalförening.

Idrotten skapar sociala kontakter

Hon tycker att idrotten ibland tenderar att vara för mycket inriktad på tävlingar och prestationer, och att detta leder till att en del barn väljer att sluta med idrotten tidigare än andra.

– Det är viktigt att också barn med funktionsnedsättningar får röra på sig och idrotta. Att komma ut från hemmen, röra på sig och knyta sociala kontakter är otroligt viktigt och gagnar hela deras livssituation, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.