Noras kulturskola drivs med hjälp av olika studieförbund. Foto: Axel Brantemo

Kulturen lever – trots besparingar

Uppdaterad
Publicerad

Nora är en av de kommuner i Örebro län som i dag saknar kommunal kulturskola. Men redan nästa år kan det bli ändring på det.

– Det är viktigt för en kommun som Nora som har kulturella förtecken att man även gör en satsning i den formen. Det handlar till exempel om attraktionskraft, säger Lars Skoghäll, utvecklingschef vid Nora kommun.

Utredning pågår

I dag och sedan ett antal år tillbaka drivs kulturskolan i Nora, under namnet Folkbildningens kulturskola, med hjälp av olika studieförbund som får ersättning av kommunen för att bedriva kulturskoleverksamhet. Men i slutet av 2015 påbörjades en utredning för att se över om kulturskolan i Nora återigen ska bli kommunal.

Kulturskolan i Örebro län

SVT Play: Se inslaget om kulturskolan i Nora

– Från nationellt håll sattes en statlig utredning igång där man ville höja nivån på kulturskolorna i länet. Även på ett kommunalt plan ville Nora kommun ta ett större ansvar och göra en långsiktig satsning på kulturskolan. Det var därför som vi fick uppdraget att göra en utredning av politiken, säger Lars Skoghäll.

Kulturskolan har tidigare drivits av kommunen, men den lades ner i besparingssyfte.

Presenteras för politiker

Arbetet med utredningen är inne i sitt slutskede och i början av året kommer den att presenteras för politiken, som sedan får ta ställning.

Vad ser du för eventuella fördelar med en kommunal kulturskola?

– Det ena utesluter inte det andra. Studieförbunden kompletterar det kommunala och vice versa. Fördelen kan vara att det blir en större stabilitet och en närmre samordning med kommunens övriga verksamhet och när det gäller kompetenskrav och annat har man lite högre ambitioner, säger Lars Skoghäll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturskolan i Örebro län

Mer i ämnet