Kumla går miste om miljoner

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s granskning visar att tre av fyra elever inte får del av de statliga läxhjälpsmiljonerna eftersom att många skolor varit dåliga på att söka bidraget. I vårt län hamnar Kumla kommun i botten – där har man endast sökt pengar till tre procents av sina elever och går miste om över två miljoner kronor.

Efter SVT:s granskning har skolverket och regeringen öppnat för möjligheten att kommunerna ska kunna söka pengar fram till den 31 augusti eftersom att så många kommuner inte sökt de pengar de är berättigade till.

”Ångrar oss inte”

– Kumlaborna behöver inte känna sig svikna eftersom att de har förlängt ansökningstiden. Vi ska ta en diskussion igen och se över vårt beslut, man har nog tänkt lite olika i kommunerna, säger Eva Svensson som är förvaltningschef i Kumla.

Så man kan säga att ni ångrar att nu inte sökte läxhjälpspengar till fler elever så här i efterhand?

– Nej vi ångrar oss inte. Vi ser på det här i relation till andra kommuner och ska se över om vi kan söka lite till, säger hon.

Skrev till Gustav Fridolin

Eva Svensson är kritisk till hur systemet med statsbidragen fungerar som helhet eftersom att den byråkratiska apparaten som omger ansökningsprocesserna kräver mycket resurser.

– Jag skrev till Gustav Fridolin och hade synpunkter på att det inte är rimligt att vi har det på det här sättet. Det är ett 50-tal statsbidrag vi förväntas söka till olika ändamål, säger hon.

”Lita på kommunerna“

Ansökningarna och uppföljningen kräver mycket resurser varför hon istället tycker att kommunerna ska få endast ett, stort statsbidrag som kommunen själv kan portionera ut i verksamheten.

– Man måste lita på att kommunerna har bättre koll på var pengarna behövs och att vi kan ta det ansvaret, säger hon.

Så stor andel elever har kommunen sökt bidrag till

Örebro: 63 %

Hallsberg: 42 %

Laxå: 16 %

Karlskoga: 30 %

Askersund: 18 %

Ljusnarsberg: 12 %

Lindesberg: 10 %

Degerfors: 6 %

Hällefors: 8 %

Kumla: 3 %

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.