Tjejjouren har i år av arrangören nekats egen monterplats på Augustikalaset. Istället har kommunen tvingatats betala för att de ska vistas på festivalområdet. Foto: TT/SVT/Johan Pisoni

Festivalarrangör nobbar tjejjour

Uppdaterad
Publicerad

Efter den senaste tidens sexuella ofredanden ville tjejjouren i Karlskoga finnas på plats under den lokala festivalen Augustikalaset. En förfrågan skickades till arrangören som sa nej. Tjejjouren får vare sig monter eller inträde till festivalen av arrangören som nu kritiseras av tjejerna.

Sexuella övergrepp och trakasserier mot kvinnor under festivaler har förekommit vid en mängd tillfällen hittills i sommar. När Augustikalaset slår upp sina grindar i början av augusti vill tjejjouren Cilla därför finnas på plats och förebygga ofredanden och skapa trygghet.

Men nu står det klart att arrangören inte tycker att tjejjouren behövs på området. Arrangören anser att de redan har ett fungerande säkerhetsteam och vill därför inte låta tjejjouren vistas på området utan att betala, det här var Karlskoga tidning först att rapportera om.

– Det är möjligt att tjejer vill prata med tjejer. Men vi har förut jobbat med olika säkerhetsbolag, trygghetscenter, tjejjourer och sådana saker, säger arrangören Niclas Lagerstam till SVT.

”Okunskap hos arrangören”

– Jag misstänker att det är okunskap hos arrangören. Att de inte riktigt känner till oss eller vad vi står för och jobbar med. Men jag hoppas att det kan förändras, säger Cecilia Heikkinen på tjejjouren.

– Vi tror att vi med vårt sätt att bemöta tjejer och kvinnor och våra specialkunskaper i det kan bidra mer än vad vakter och poliser på området kan göra, säger hon.

Kommunen tvingas betala

Eftersom att arrangören vägrar låta tjejjouren visas på konsertområdet utan att betala har Karlskoga kommun, som redan sponsrat evenemanget med 150.000 kronor, nu tvingats bekosta även entrébiljetter.

– Det här är en fråga som jag inte tar i media. Vi är jättenöjda att tjejjouren kommer vara med och jobba och stötta på Augustikalaset och det känns jättebra, säger Niclas Lagerstam.

På Karlskoga kommun säger man till SVT att man inför nästa års Augustifest kommer att diskutera villkoren med arrangören.

Så fungerar tjejjouren

Tjejjourerna är ideella föreningar som jobbar gratis med att stötta och stärka unga tjejer. Alla som identifierar sig som tjej kan kontakta en tjejjour för stöd eller pepp.

I Sverige finns det drygt 60 tjejjourer och nära tio ungdomsjourer, från Malmö i söder till Kiruna i norr.

Tjejjourerna och ungdomsjourerna kan kontaktas genom chatt, mail och telefon. Några går det också bra att besöka.

En del jourer ordnar sommarläger, tjejgrupper och workshops i skolor. Många skriver debattartiklar och arrangerar demonstrationer och föreläsningar.

Källa: Tjejjouren.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.