Emma Ronquist håller på att lära sig spelet. Foto: Privat

Kyrkan välkomnar Pokémonjägare – med fika och skarvsladdar

Uppdaterad
Publicerad

Nikolaikyrkan i Örebro har fått fler besökare än vanligt de senaste dagarna. Och det är inte alltid själva kyrkbyggnaden som lockar – många samlas vid platsen för att fånga Pokémonfigurer.

Att jaga Pokémons har blivit en succé i Sverige och det är allt fler som ger sig ut för att fånga de virtuella figurerna med hjälp av sin mobiltelefon. Intresset märks tydligt också i Örebro län.

Samlingsplatser för figurer och letare

Det är många som rör sig i länet med telefonen i högsta hugg och är på jakt efter fler Pokémonfigurer, som kan gömma sig lite varstans.

Men det finns vissa platser där det är mer sannolikt att lyckas med jakten. Nikolaikyrkan i centrala Örebro är en plats som lockar både figurerna och spelare. Det har blivit betydligt tätare mellan besökarna i parken utanför kyrkan på grund av det nya spelet.

– En kväll var det omkring sjuttio besökare i parken, säger Cecilia Andersson som är kommunikatör vid Svenska kyrkan i Örebro.

Visste inte varför

Till en början förstod inte personalen vad de nya besökarna gjorde. De satt i klungor och tittade på sina mobiltelefoner men pratade med varandra och verkade vara där av samma anledning.

– Jag blev så nyfiken att jag var tvungen att fråga vad de gjorde. De förklarade att de letade Pokémons och att det fanns flera runt kyrkan eftersom det är ett ganska stort Pokéstop, säger Emma Ronquist som jobbar som vaktmästare i kyrkan under sommaren.

Välkomnar spelarna

Och personalen är glad över besökarna. Emma säger att hon är glad över att se alla nya ansikten i parken.

– Det är ju jätteroligt, vi träffar mycket nytt folk. Och det är en väldigt positiv stämning, alla är hjälpsamma och vi får träffa människor som kanske aldrig skulle ha kommit till kyrkan annars, det är kul, säger Emma Ronquist.

Också kommunikatör Cecilia Andersson delar Emmas positiva bild av spelandet.

– Nikolaikyrkan är välbesökt i vanliga fall också, men nu är det högre tryck och det är superkul, säger hon.

Men tror du inte att det finns en risk att människor kommer till kyrkan av ”fel” anledning?

– Nej, det tror jag faktiskt inte. Kyrkan är ju öppen för alla, och det är ju inte så att någon springer in mitt i en vigsel eller ett dop. Folk är ju framförallt i parken, och om de kommer in i kyrkan så visar de respekt. Jag tycker att det är kul att också de som inte brukar vara där också kommer, säger hon.

”Alla är jättepositiva”

Svenska kyrkan erbjuder laddning av urladdade telefoner vid sitt intilliggande café, och har laddat upp med extra skarvsladdar. På sociala medier skriver de att spelare kan ladda både sitt och telefonens batteri på fikastoppet. De ser inga problem med det nya fokuset vid Nikolaikyrkan.

– Nej, alla är jättepositiva och det är verkligen superkul att det är så mycket människor i närheten. Det är det bästa sommarjobbet jag har haft, säger Emma Ronquist om sitt uppdrag som vaktmästare i kyrkan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.