Foto: Anders Nord

Kyrkans svar på masskjutningen: regnbågsmässa

Uppdaterad
Publicerad

På söndag anordnar S.t Nicolai kyrka en regnbågsmässa för att markera alla människors lika värde. Initiativet är ett resultat av den dödsskjutning i Orlando som skakade världen i helgen.

Natten till söndagen skakades USA av den värsta dödskjutningen i landets moderna historia. En ensam gärningsman öppnade eld mot flera hundra besökare på en gay-klubb i Orlando, Florida. 50-tal personer har hittills avlidit av sina skador, men antalet offer väntas öka.

”Jag är både arg och ledsen”

– Det är fruktansvärt. Jag kan inte begripa hur man resonerar när man tar för sig att skjuta ihjäl människor, det är rent hat och går aldrig att rättfärdiga. Jag blev både arg och ledsen, säger församlingsherden Anders Lennartsson.

Det är en årlig tradition att S.t Nicolai kyrka håller regnbågsmässa i samband med Örebro Pride, men efter helgens hatbrott ansåg Anders Lennartsson att kyrkan måste agera direkt.

Kärleken det viktigaste

– Människor behöver någonstans att komma för att hantera sin vrede, men också för att mötas och glädjas åt att vi är olika. Vi måste markera att kärleken alltid är det viktigaste.

Varför är det viktigt för er att göra det här?

– Det handlar om vår människosyn. Vi står upp för alla människor oavsett hur man väljer att uttrycka sin kärlek. Vi har tagit tydlig ställning för hbtq-rörelsen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.