Hanna Dubbelman överväger att strejka. Hon tycker att eleverna borde få ett undantag just imorgon. Foto: Janerik Henriksson/TT, Privat

Besked från länets skolor: Klimatstrejk rapporteras som olovlig frånvaro

Uppdaterad
Publicerad

Med anledning av FN:s klimatmöte tidigare i veckan planerar skolungdomar världen över en storstrejk under fredagen. Även i Örebro län planeras strejker. Men enligt rektorer och skolchefer här i länet bryter det mot skollagen.

Hanna Dubbelman går första året på programmet Internationella studier på Karolinska skolan i Örebro. Hon har redan hunnit vara engagerad för klimatet i flera år och imorgon tänker hon delta i en klimatmarsch klockan 15 på Stortorget i Örebro.

Hennes klasskamrater ska vara med i marschen och deras lärare har sagt att de får gå lite tidigare från lektionen för att hinna. Men Hanna har ännu inte bestämt om hon ska gå ännu tidigare och strejka. Hon berättar varför hon överväger det.

– Alla politiker lyssnar inte till dem som är utbildade och forskar kring klimatförändringar och global uppvärmning. Då kan de inte säga att vi ska utbilda oss – de som ändå inte lyssnar på dem som är utbildade.

Får inte strejka

Något undantag för att strejka kommer skolungdomar i länet däremot inte få. SVT Örebro har kontaktat länets kommuner, alla har inte svarat men merparten menar att klimatstrejk kommer rapporteras som olovlig frånvaro.

– Elevernas engagemang är en tillgång i skolarbetet och ger förutsättningar för att skolorna kan arbeta med miljöfrågorna. Däremot finns inget utrymme i skollagen att bevilja ledighet för att strejka, svarar Margareta Borg, förvaltningschef för skolan i Örebro, i ett mejl.

Gymnasieelever kan bli av med studiebidraget vid upprepad frånvaro. För grundskoleelever kommer frånvaron rapporteras, i alla fall i Karlskoga där Mikael Blom är chef för gymnasieskolan.

– Vi kommer inte jaga elever och ge dem nån reprimand i efterhand. Men vår inställning är att elever ska vara i skolan eller ansöka om ledighet, säger han.

”Otroligt häftigt initiativ”

Mikael Blom vill uppmana de elever som trots allt tänker strejka att meddela skolan och sina föräldrar.

– Det är ett otroligt häftigt initiativ någonstans, men skolan har ett tillsynsansvar och om elever är frånvarande måste vi ta reda på var de är.

Hanna Dubbelman önskar dock att skolorna låter eleverna strejka utan att rapportera olovlig frånvaro under fredagen.

– Ja, just denna fredag i alla fall, eftersom att det är en speciell vecka när det gäller politiken och agerandet kring global uppvärmning. Sen måste vi som strejkar ha koll på vad vi gör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.