Foto: SVT

15 av 17 frias i assistanshärvan

Uppdaterad
Publicerad

Den 37-årige huvudmannen döms till två års fängelse för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Däremot frias han när det gäller bidragsbrotten mot Försäkringskassan trots att fel uppgifter lämnats in.

På onsdagen dömdes den 37-årige VD:n för ATS Assistansför skatte- och bokföringsbrott, men frias helt på 22 punkter som rör bidragsbrott mot Försäkringskassan.

Åklagaren har hävdat att ATS Assistans genom att lämna falska uppgifter till Försäkringskassan lyckades lura till sig assistansersättning på närmare 5 miljoner kronor. Pengarna som bland annat ska ha använts till att betala ut svarta löner.

I majoriteten av de misstänkta bidragsbrotten är det bevisat att fel uppgifter har lämnats till Försäkringskassan, enligt tingsrätten. Pengar har betalats ut trots att det står fel person på pappren som skickats in.

”Objektivt sett inget bidragsbrott”

Ändå kan ingen dömas för bidragsbrott. Orsaken är att de misstänkta har sagt att arbetet har utförts, men av någon annan. Och det har åklagaren inte brytt sig om att motbevisa.

– Vi har stannat vid att de tilltalade har invänt att det har lämnats assistans, men inte av just den personen, säger lagman Per Grevesmühl vid tingsrätten.

För att de falska uppgifterna till Försäkringskassan ska innebära brott måste det i nästa led bevisas att personen inte har fått assistans, enligt domen. Objektivt sett har det då inte begåtts något bidragsbrott här, eftersom personerna har rätt till assistans och kan ha fått hjälp från någon annan.

–I det här fallet har polis och åklagare inte utrett om assistansen har utförts, säger Grevesmühl.

Ytterligare en person döms

En 31-årig kvinna döms vill villkorlig dom och böter för medhjälp till skattebrott.

Övriga 15 personer har stått åtalade i härvan med ATS Assistans frias från misstankar om brott.

Utöver de enskilda domarna utömds också en företagsbot som konkursboet efter ATS Assistans belastas med.

Kommer överklaga

Kammaråklagare Elisabeth Börjesson säger till Sveriges Television att hon troligen kommer överklaga domen. Även den dömde 37-åringen överväger att överklaga de brott han döms för, enligt hans advokat. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.