Fredrik Lindmarks undervisningsfilmer har visats miljontals visningar. Foto: Lindesbergs kommun

Lärar-Fredriks Youtube-kanal sprids över världen

Publicerad

För att hjälpa sina matteelever även utanför skoltid startade läraren Fredrik Lindmark en Youtubekanal. Nu har kanalen 8.000 undervisningsfilmer – som visats 2,5 miljoner gånger.

Idén föddes för fyra år sedan. Som gymnasielärare i matematik, fysik och kemi på Lindeskolan i Lindesberg såg Fredrik att eleverna behövde hjälp även utanför skoltid – framförallt med att lösa olika matematiska problem.

– De lättaste uppgifterna hinner de i regel göra på skolan. Sedan kommer de hem och ska ofta lösa lite svårare uppgifter. Då är det lätt att köra fast, och tappa både fart och lust, säger Fredrik.

Fredrik började göra undervisningsfilmer. Först enbart inom skolans interna system, sedan på Youtube.

– Jag visar hur man steg för steg löser de lite svårare uppgifterna. Jag pluggade själv på distans på universitetet och det fungerade bra.

Relativitetsteori och sannolikhetslära

Filmerna handlar om allt från relativitetsteorin till differentialekvationer och integraler. Den senaste filmen går igenom sannolikheten att få poängsumman tio om man kastar två tärningar. 

– Största problemet är att hinna med, jag har ju mitt vanliga jobb också. Vissa veckor lägger jag ner ett par timmar per kväll.

10.000 filmer innan sommaren

Målet är 10.000 filmer innan sommaren, och intresset är stort: 110.000 visningar bara senaste veckan.

Besökarna kommer från hela Norden, men också från Spanien, Tyskland, Frankrike – och USA, trots att Fredrik pratar svenska.

– Jag når nog svenska elever som studerar utomlands. Jag får många frågor också, och svarar alla. Det är kul med feedback.

Målet är inte bara att hjälpa sina följare med problemlösning.

– Vi använder mycket matte i vardagen, utan att tänka på det. Jag vill få människor att tycka att matte är roligt, att upptäcka skönheten i matematik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.