”Läraren är viktigaste personen”

Uppdaterad
Publicerad

Med två barn i skolan och en förälder som är lärare är utbildning och betyg ett ständigt diskussionsämne hos Tvärsnytts valfamilj.

Skolan är viktig för famljen Khudayer-Jawid. Båda barnen går i skolan och mamma Jwal undervisar själv i svenska, en roll som hon själv tar allvarligt på.

– Jag tycker inte att man ska införa ordningsbetyg i skolan men man måste visa respekt för sina lärare. Läraren är den viktigaste personen för att få en bra utbildning.

Tvärsnytts valfamilj

Betyg är en fråga som ständigt står på tapeten när man går i skolan. Men båda barnen skulle helst se att man får betyg senare än idag.

– Det är bra att få betyg i årskurs sju, tycker Yasmin. Fram till dess kan man ha utvärderingar och genomgångar men betygen kan man vänta med.

Hennes lillebror Ibrahim håller med. Får man ett dåligt betyg tidigt så kan det bli en stressfaktor och ett misslyckande som sitter i väldigt länge hos eleverna.

Pappa Ahmed ser inte riktigt fram emot att Yasmin snart ska lämna hemmet för vidare studier.

– Hon vill studera till arkitekt och det är en utbildning som finns på väldigt få platser i Sverige. Om hon kommer in i till exempel Stockholm kan det bli problem att hitta bostad. Jag skulle vilja att det byggdes fler universitet så att utbildningar kunde ges på fler platser i landet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tvärsnytts valfamilj

Mer i ämnet