Foto: Thomas Wedin/SVT

En död i masskrocken i Mogetorp

Uppdaterad
Publicerad

En 38-årig lastbilsförare omkom och fyra personer skadades i samband med en masskrock i höjd med Mogetorp norr om Örebro på onsdagen. Den andre lastbilsföraren som var inblandad i krocken är nu anhållen misstänkt för vållande till annans död och för vårdslöshet i trafik.

Olyckan inträffade vid klockan 10.00 på onsdagen på riksväg 50 i höjd med Mogetorp norr om Örebro. En lastbil ska ha kört in i en stillastående ambulans som var där sedan tidigare med anledning av en singelolycka.

– Det jag vet är att det är flera som är skadade, sa Johan Wallenius, vakthavande befäl vid Örebropolisen, på förmiddagen.

dödsolyckan i mogetorp

Strax efter klockan 13.30 kunde polisen bekräfta att en 38-årig man omkommit på plats.

– Det stämmer, det är en man som omkommit. Det är en av lastbilsförarna, sa Wallenius.

Vid 17-tiden anhölls lastbilschauffören som körde in i ambulansen. Han är misstänkt för vållande till annans död och för vårdslöshet i trafik.

Polis bröt armen

Totalt fördes fyra personer till sjukhus för vård, uppger Universitetssjukhuset i Örebro i en presskommuniké. En ska vara allvarligt men inte livshotande skadad och tre med vad som uppges vara lindrigare skador.

– En polisman har skadats genom ett armbrott, säger Wallenius.

Den andre lastbilschauffören, som är en av de som förts till sjukhus, misstänks för vållande till annans död samt vårdslöshet i trafik. Det grundar polisen på vittnesuppgifter och viss teknisk bevisning.

Tidigare under onsdagen gick SMHI ut med en klass 1-varning för länet. Och halkan kan ha orsakat olyckan. Såhär beskriver polisen händelsen i ett pressmeddelande:

”En personbil kör av vägen i det snömoddiga väglaget. När ambulans, polis och räddningstjänst arbetar med avåkningen ska en lastbil passera olycksplatsen. Lastbilen kolliderar då med en mötande lastbil och åker in i ambulans och en brandbil.”

Till en början var det närmast kaos på olycksplatsen och både polis, ambulans och räddningstjänst hade flera patruller som deltog i räddningsarbetet.

– Det är flera personer som är fastklämda som vi jobbar med just nu att få loss. Vi söker även av i området så att det inte finns ytterligare skadade som ligger under de fordon som vält, sa Anna Henningson, brandingenjör på Nerikes brandkår, vid klockan 11.00.

Trafiken leds om

Det råder totaltopp i trafiken vid Axberghammarsrondellen på grund av olyckan och trafikanter som ska köra mellan Örebro och Lindesberg hänvisas att åka via Frövi.

– Det är tvärstopp. Trafiken leds om av polisen på plats, och det kommer vara så ett bra tag framöver. Vi hoppas att det ska kunna lätta upp tidigt ikväll, men i nuläget vet vi inte exakt, säger Erik Hiding, biträdande länsvakthavande polisbefäl.

Vid 14-tiden hade polisen öppnat upp ett av körfälten på platsen. Man har även påbörjat att tömma lastbilarna på gods inför det omfattande bärgningsarbetet.

Efter kollisionerna började flera fordon läcka diesel.

– Vid olycksplatsen ligger ett vattenskyddsområde så efter räddningsinsatsen har vi också prioritet på att begränsa skadan på miljön, säger Anna Henningson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

dödsolyckan i mogetorp

Mer i ämnet