Foto: SVT

Lätt att få tag i illegala vapen

Uppdaterad
Publicerad

Skjutningar har blivit vanligare i Sverige. Den uppfattningen har både polisen och Brottsförebyggande rådet. En orsak tros vara tillgången på illegala vapen.

Ett skottdrama som det utanför Arboga är ovanligt, men inte unikt. För skjutningarna har blivit fler menar både polisen och Brottsförebyggande rådet. Anledningen tros vara att tröskeln för att använda den här typen av våld har sänkts och att tillgången på illegala vapen är stor.

– Det handlar i första hand om kriminella personer. Men om tillgången är stor och det inte är allt för svårt att få tag i vapen så kan även ungdomar förse sig med dem, säger Mats Nylén, presstalesman för Örebropolisen.

Morddrama Arboga-Köping

Tiotusentals illegala vapen

Den 24-åriga misstänkta gärningsmannen hade ingen licens för sitt vapen. Det är oklart hur många illegala vapen som finns i Sverige. Enligt polisprofessorn Leif GW Persson kan det dock handla om tiotusentals i kriminella kretsar.

– Vi vet att det finns en stor marknad från forna Östeuropa. Ett vapen har lång livslängd om det inte rostar sönder, säger Mats Nylén.

Uppdrag att minska införseln

Polisen i Örebro och Västmanland uppger dock att det är relativt ovanligt med illegala skjutvapen i vårt område, men konstaterar samtidigt att det finns ett mörkertal. För en dryg månad sedan fick polisen och Tullverket ett nytt regeringsuppdrag för att minska införseln av illegala vapen.

– Vi försöker på olika leta reda på dem genom att stoppa bilar på nätterna och genom att göra husrannsakningar när vi har laglig grund för det, säger Mats Nylén.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Morddrama Arboga-Köping

Mer i ämnet