Laxå ökar efter decennier av avfolkning

Uppdaterad
Publicerad

För första gången på flera decennier pekar nu Laxås befolkningsstatistik i rätt riktning och fler invånare ska det bli. Kommunen har som mål att hälften av alla asylsökande i Laxå ska stanna kvar.

Förra året var Laxå den kommun i hela landet som tog emot tredje flest asylsökande per capita. Nu arbetar kommunen aktivt för att de flyktingar som anlänt till Laxå ska välja att stanna kvar.

För tre år sedan genomgick Laxå kommun därför en förändring i sitt asylmottagande. En integrationsstrategi anställdes och en integrationsplan antogs.

Efter flykten

Hälften ska stanna

Den innebär bland annat att femtio procent av de flyktingar som kommunplaceras i Laxå ska välja att stanna kvar i kommunen efter att ha genomgått etablering.

– Laxå har varit en avfolkningsort och man ser en vinst i att människor faktiskt vill bo i Laxå, säger Jessica Vidberg, enhetschef för integrations- och arbetsmarknadsenheten.

Utmaning för skolan

Den stora mängden flyktingar som framför allt kom hösten 2015 innebar även flera utmaningar för den lilla kommunen.

– Den största utmaningen då var i första hand för skolan. Det kom väldigt många barn som ville in i skolan och vi är en liten kommun som inte har resurser att expandera från en dag till en annan, säger Jessica Vidberg.

”Fler näringsidkare”

Trots utmaningarna kommunen mött i samband med flyktingmottagandet ser de en vinst i att flera flyktingar väljer att stanna kvar och att befolkningen i Laxå växer.

– Vi har bland annat märkt att det kommer fler näringsidkare hit och det går fler barn i skolan. Det är en utvecklingsmöjlighet för kommunen, säger Jessica Vidberg.

Försöker hitta lösningar

Enligt planen ska målet vara uppfyllt till 2018 och Jessica Vidberg tror att kommunen har stora möjligheter att nå dit. Den kommunala enhet hon arbetar på, integrations- och arbetsmarknadsenheten jobbar aktivt för att de nyanlända ska komma ut i samhället och in i arbete.

– I Sverige generellt är arbetslösheten högre för den gruppen och så ser det ut även i Laxå, men känslan är att vi jobbar på bra och försöker hitta lösningar, säger Jessica Vidberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Efter flykten

Mer i ämnet