Foto: SVT

Så bra är skolan i din kommun

Uppdaterad
Publicerad

Ett par stora ras – men också en och annan förbättrad placering. På rankinglistan över årets bästa skolkommuner är gapen stora mellan orterna i länet.

Listan kommer från Lärarförbundet som varje år sammanställer en ranking över skolsituationen runt om i Sverige.

Bland länets kommuner är det bara Örebro som placerar sig på topp 100. Tvåa är Degerfors på plats 129.

Att Örebro län placerar sig på den nedre halvan i rankingen är ingen ovanlig företeelse, enligt Lärarförbundets ordförande i Örebro, Åsa Setterström.

– Rent generellt har det varit så. Våra resultat har av olika anledningar varit låga under lång tid. De flesta av våra kommuner brukar ligga på plats 150 och lägre, säger hon.

Vad kan det bero på?

– Det är mycket svårt att svara på. Det kan ha att göra med allt från utbildningsbakgrund till hur prioriterad skolan varit av politikerna.

– De senaste 5-6 åren tycker jag ändå skolfrågan kommit upp mer på agendan, och då kanske framför allt i Örebro.

Åsa Setterström pekar bland annat på vikten av Örebro universitet, som ger en ökad tillgång på lärare genom sin lärarutbildning.

En av de kommuner som tappat allra mest sedan förra året är Hällefors. År 2014 var kommunen topprankad i länet. Placering året efter: näst sist.

– Jag tycker det är uppseendeväckande. Lite av en katastrof. Där måste man verkligen se vad som hänt, säger Åsa Setterström.

Rankinglistan från Lärarförbundet tar ett flertal faktorer i beaktning. Bland annat andel godkända elever, andel invånare under 20 år med grundläggande behörighet för högskolestudier, samt andel elever som fullföljt en treårig gymnasieutbildning.

Listan har emellertid inte undgått kritik. Bland annat har den kritiserats för att ge lärarrelaterade kriterier dubbel betydelse.

Årets skolranking

Lärarförbundet tar varje år fram en ranking över skolsituationen i Sveriges kommuner. Årets ranking för länets kommuner är som följer (2014 i parentes):

98. Örebro (113)

129. Degerfors (199)

134. Askersund (164)

155. Nora (179)

180. Lindesberg (220)

205. Hallsberg (240)

234. Karlskoga (213)

248. Kumla (236)

251. Laxå (198)

258. Lekeberg (138)

263. Hällefors (111)

287. Ljusnarsberg (290)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.