Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Helena Randefelt tar oss med till en plats där träden står som i en cirkel och där två män enligt sägnen mystiskt ska ha dött. Hör mer om Lucifers kyrka i Lindesbergs kommun. Foto: Leonora Toplica/SVT

Lucifers kyrka: ”Var en fruktad plats”

Publicerad

Lucifers kyrka ligger långt in i skogen i Lindesbergs kommun. Enligt sägnen ska det vara en förhäxad plats där djävulen och häxorna hängde och i gamla artiklar står det om flera dödsfall på platsen.

Det finns artiklar om Lucifers kyrka så långt tillbaka som 1965 i lokaltidningen, Bergslagsposten. Platsen ansågs vara så pass förhäxad att det påverkade djur i närheten.

– Hästarna blev väldigt rädda när de skulle passera kyrkan. Om man lade kinden mot hästen och kikade igenom bettet, då såg man en ond varelse på andra sidan. Då skulle man rabbla psalmer eller kasta järnföremål på varelsen för att bryta förtrollningen, säger Helena Randefelt, utvecklingsstrateg tillväxtföreningen på Lindesbergs kommun.

Till hösten kommer man kunna ta del av flera av Lindesbergs sägner och kusliga platser. För att bevara berättelserna så kommer kommunen att starta en webbsida med alla sägner som man kan ta del av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.