En av Länstrafikens bussar släpper på resenärer på Stortorget i Örebro. Foto: Johan Pisoni/SVT

Många känner sig otrygga på bussen

Uppdaterad
Publicerad

Antalet resor i kollektivtrafiken minskar i Örebro län, enligt statistik som SVT tagit del av. Förklaringen kan vara att många tycker att det känns otryggt att åka buss i dag. Under 2017 kommer flera kommuner i länet att utvärdera vilka åtgärder som kan vidtas för göra reseupplevelsen tryggare för passagerarna.

Örebro län är ett av få i landet där antalet resenärer i kollektivtrafiken minskade mellan 2005 och 2015 enligt statistik från Kommun- och landstingsdatabasen.

När SVT ställer frågan om varför man väljer att inte åka buss svarar människor på stan att det handlar om att bussarna går för sällan, till för få platser och att de ofta är sena.

”Bra för miljön”

Men många känner sig också otrygga när de åker buss. En som ofta tar bussen är universitetsstudenten Ebba Olsson.

– Det är varmt och man slipper gå, och så är det bra för miljön, säger hon.

Berusade personer skapar otrygghet

Men samtidigt är hon en av många som tycker att det kan vara obehagligt att åka buss nattetid.

– På dagarna känner jag mig trygg, men inte på nätterna, säger Ebba Olsson och berättar att det kan kännas otryggt när man är själv och det kliver på berusade personer på bussen.

Läs också: Färre åker med kollektivtrafiken i länet

Lasse Lundberg är projektledare på stadsbyggnadskontoret i Örebro och jobbar mycket med stadens kollektivtrafik. Han säger att kommunen är medveten om otryggheten och att man arbetar med att hitta åtgärder.

Lasse Lundberg. Foto: Johan Pisoni/SVT

– Det är ett jätteproblem att vi inte kan erbjuda en kollektivtrafik där alla känner sig trygga, därför måste vi jobba hårt med nu, säger Lasse Lundberg.

SVT har sökt Länstrafiken för en kommentar, men de har valt att inte medverka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.