Foto: Liv Fahlén/SVT

Manifestation för rätten till assistans

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 200 personer manifesterar just nu i centrala Örebro för att värna om rätten till assistans för personer med funktionsnedsättning.

Manifestationen, som går under namnet Assistans är frihet – rädda LSS, äger rum på ett 20-tal platser runtom i landet i samband med den internationella funktionshinderdagen, 3 december.

”Det är inget civiliserat samhälle”

Bakgrunden till manifestationen är regeringens nya riktlinjer som inneburit att flera personer som tidigare fått assistans nu blir utan, trots att behovet av assistans inte ändrats.

– Det är inget civiliserat samhälle när man ber samhället om hjälp och samhället svarar med att ta bort hjälpen, säger Christer Johansson vice ordförande DHR, Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder, i Örebro.

Läs mer: Funktionshindrade i hela landet kräver stopp för indragen assistans

I centrala Örebro samlades fem lokala funktionshinderorganisationer för att tåga från Rådhuset till Våghustorget. Och för Christer Johansson ligger frågan om assistans nära hjärtat då hans vuxna dotter lever med personlig assistans.

– Den som lever med personlig assistans har ställt in sin tillvaro efter det. Nu hoppas vi att regeringen drar tillbaka sina direktiv till Försäkringskassan, säger han till SVT Nyheter Örebro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.