Ett 20-tal personer slöt upp på torget i Kumla vid dagens manifestation. Foto: Jennie Wahlgren /SVT

Manifestation mot utvisningarna

Uppdaterad
Publicerad

I Kumla hölls på lördagen en manifestation för att markera mot den svenska regeringens avtal om utvisningar av människor till Afghanistan.

Tillsammans för Kumla och Vänsterpartiet anordnade manifestationen på torget i Kumla på lördagen som samlade ett 50-tal personer.

– Vi manifesterar mot utvisningarna till Afghanistan och för en amnesti för de ensamkommande barn som finns i Sverige, säger Linda Karlsson från Tillsammans för Kumla.

Linda Karlsson från nätverket Tillsammans för Kumla. Foto: Jennie Wahlgren /SVT

Avråder från resor

Anledningen är att den svenska regeringen har slutit ett avtal med den afghanska regeringen som handlar om att skicka tillbaka många av de ensamkommande afghaner som kommit till Sverige för att söka asyl.

Samtidigt skriver regeringen på sin egen hemsida gällande UD:s reserekommendationer för turister till landet att:

”Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från alla resor till Afghanistan.”

I Kumla finns för närvarande ett 70-tal ungdomar och de flesta går just nu i skolan och har knutit band till det svenska samhället. Men flera av dem lever just nu i ovisshet om de kan komma att utvisas. Det oroar inte bara ungdomarna själva, utan även de personer som kommer i kontakt med dem.

– I Sverige i dag så utvisar man ju barn. Man skriver upp åldrar, man utvisar barn. Man chartrar plan och deporterar barn till Afghanistan till ett väldigt osäkert liv, säger Linda Karlsson.

Riskerar förföljelse

Flertalet av de ungdomar som kan komma att skickas till Afghanistan har aldrig varit i landet, eftersom deras föräldrar en gång flytt på grund av förföljelse.

Men även den flytt som just nu pågår inom landet skapar oro, menar Linda Karlsson.

– Det här ökar hela tiden. Man stänger boenden runt om i Sverige och flyttar på ungdomar. Man kan bli flyttad många mil. De förlorar kompisar i skolan, sammanhang, sina fritidsaktiviterer, sina gode män och sociala nätverk. Barn och ungdomar mår jättedåligt nu, säger hon.

Landsomfattande kampanj

I ett landsomfattande upprop på sociala medier under parollen ”Vi står inte ut!” har en uppmaning gått ut till medborgare i olika delar av landet om en protest mot utvisningarna. En ryggsäck från alla landskap i Sverige ska vandra till regeringen innehållande en symbolisk sak och och en utskrift av FN:s barnkonvention.

I ryggsäcken som skickats från Kumla till regeringen finns en nött sko som symboliserar flykt och FN:s barnkonvention. Foto: Jennie Wahlgren /SVT

Röda tråden-marschen startar från Kumla klockan 12.00 på lördagen och ryggsäckarna kommer sedan att landa vid en manifestation på Medborgarplatsen i Stockholm den 11 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.