På bilden syns nummer 33 – Niclas Dia (Rolls Royce IF), 22 – Tomas Hörnqvist (Vi som springer), 30 – Rickard Möllerström (Shake ´n bake), 4 – Mats Liljegren (Team Skavsåret IF) Foto: Jan Larsson

Mara i Marieberg – snacka om shoppingrace

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt i morse startade ett ovanligt marathonlopp. Arenan var Mariebergs galleria och medan deltagarna sprang varv efter varv förbi skyltfönstren tjöt ett inbrottslarm oavbrutet i nästan tre timmar.

Marieberg Galleria Marathon lockade löpare från hela landet men för den som ville springa ett helt marathon gällde det att vara morgonpigg.

De första startade 06:00 för att hinna gå i mål innan gallerian öppnade för klockan 11:00.

Larm tjöt i timmar

Rundan som de cirka 70 löparna sprang gick inne i gallerian förbi butiksfönster och restauranger och var 350 meter lång. För att få till ett marathon krävdes således drygt 120 varv.

Som om den utmaningen inte var nog så hade ingen ännu lyckats stänga av larmet när klockan var 8:30. l

– Det har tjutit oavbrutet sedan 06:00 i morse, konstaterade frilansfotograf Jan Larsson som var på plats. Väktare har varit här men de lyckas inte stänga av.

En stund senare hittade någon avstängningsknappen efter nästan tre timmar.

Första vinnarna efter en dryg timma

Deltagarna kunde välja på marathon, halvmara eller bara motionslopp under en timma.

Efter en och en halv timma kunde första vinnarna koras som gick i mål i halvmaran. Abdirizak Abdi från Tjalve IS gick först i mål av herrarna på 1:30:14. Bästa dam blev Ninni Laurila, Smedjebacken på 1:41:24.

Senare var det dags för de tävlande i marathon och där segrade Svein-Erik Bakke, SK Ryen i Norge, på 3:01:28.

I damklassen vann Victoria Borg, Team Ultrasweden LK, på 03:28:24.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.