Foto: Anders Nord / SVT

”Man får så mycket kärlek tillbaka”

Uppdaterad
Publicerad

Projektet Inspelet börjar närma sig sitt slut. Tre idrottsförbund i Örebro län har under två år försökt få barn och ungdomar med någon form av funktionsnedsättning att börja idrotta.

En aktivitet i projektet Inspel som har fungerat särskilt bra är en idrottsskola som heter Fredagssport. Varannan fredag har barnen och ungdomarna fått prova på olika idrotter inte bara en gång utan två gånger. Det är för att barnen ska känna sig trygga med ledarna och med miljön.

– Det är bra att det är på samma ställe, för jag tycker inte om förändringar, säger Ebba Bergergård som är med och gymnastiserar.

Nästan bara glada miner

Den här fredagen är det Lena Hagsten från Friskis & Svettis som håller i trådarna.

– Man får så mycket kärlek tillbaka. Det är i stort sätt bara glada miner. Det är mycket man ska berätta om sedan vi sågs sist. Det här är bara glädje, säger Lena Hagsten.

Tio gånger högre ohälsotal

I en rapport från Folkhälsomyndigheten konstaterades att ohälsotalet bland personer med funktionsnedsättning var tio gånger högre än hos befolkningen i övrigt.

Rapporten fick Parasportförbundet i Örebro län att starta ett samarbete med Örebro läns Idrottsförbund och SISU idrottsutbildarna för att försöka få in fler barn och ungdomar med funktionsnedsättning i idrotten. Inspelet kom igång 2014 och löper under tre år.

Vill inspirera föreningarna

Några av målen är att idrottsföreningar ska arbeta aktivt för att alla oavsett funktionsförutsättningar ska kunna delta, öka kompetensen hos ledare och att barn och ungdomar med funktionsnedsättning ska öka idrottsföreningars verksamhet.

– Får föreningar möjlighet att träffa de här barnen vid två tillfällen så kanske de tänker: ”Ja just det. Det är inte mer än så här som jag, på ett roligt och kul sätt, behöver bedriva min verksamhet för att bjuda in fler”. Så vi hoppas på att föreningarna tar till sig det här, säger Malin Nilsson Deck, projektledare för Inspelet.

Positivt gensvar

Enligt henne har gensvaret varit väldigt bra både från ledare och deltagare.

– Den viktigaste frågan är att alla barn och ungdomar med eller utan funktionsnedsättning skall få röra på sig och få möjlighet att göra det i föreningsliv, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.