Helen Tronstad är meteorolog på SVT. Foto: SVT

Meteorologen: ”Vattenbristen kan vara det nya normala”

Uppdaterad
Publicerad

Det senaste året har det kommit 75 procent mindre nederbörd än normalt i delar av Sverige och både Vättern och Hjälmaren har rekordlåga vattennivåer.

– Man kan inte säga att situationen är normal, säger SVT-meteorologen Helen Tronstad.

Helen Tronstad är meteorolog och har under många år arbetat som väderpresentatör vid SVT. Hon är dessutom chef för SVT:s väderredaktion. Ett av de värst drabbade områdena i Sverige är Örebro. Enligt henne kan man inte beskriva den nuvarande vattensituationen i Örebro som normal.

– Nej, det kan man inte säga. Hjälmaren har nu den lägsta vattennivån som någonsin har uppmätts så här års och grundvattnet är mycket under det normala för den här årstiden, säger hon.

Vattenbristen i Örebro län

Hur stor roll spelar den globala uppvärmningen i detta?

– Det är svårt att säga, men det kan mycket väl vara så att när vi tittar tillbaka på det här läget som vi har nu, är det här det nya normala.

Gäller stora delar av landet

Torkan är inte bara ett lokalt problem för Örebro. Enligt Sveriges geologiska undersökning (SGU) som för statistik över grundvattennivåer är nivåerna mycket under det normala på flera håll i landet.

Så är vattennivåerna i landets stora magasin. Foto: Grafik: SVT

Enligt kartan breder området med låga grundvattennivåer ut sig från Kalmar län, förbi Stockholm ända upp till Västernorrland och in över Jämtlands län.

Kommer vi behöva vänja oss vid det här?

– Vi vet att torka beror på hur mycket nederbörd som kommer och temperaturer. Vi vet att både nederbörd och temperatur förändras nu och vi kommer nog att behöva vänja oss vid förändringen, säger Helen Tronstad.

Kan situationen bli ännu värre?

– Det är klart att det finns en risk, men om man ser till grundvattennivåerna ser man inte att det finns en stor risk för det just nu.

Örebro är en av få kommuner som gått ut och uppmanat invånarna att spara på vattnet. Är Örebro län och Närke extra känsligt?

– Just nu ser det ut så och det handlar om hur mycket det har regnat. Under det senaste året har det kommit runt 75 procent mindre nederbörd än vanligt i det här området, säger Helen Tronstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenbristen i Örebro län

Mer i ämnet