Foto: Jakob Eriksson/SVT

Michael Ojo har framtidens jobb – som busschaufför

Uppdaterad
Publicerad

Snart kommer en pensionsvåg bland busschaufförer och just nu har många som söker sig till yrket inte rätt utbildning. Michael Ojo är en av dem som utbildat sig till yrket och stortrivs på jobbet.

Det råder stor brist på bussförare i landet. Enligt en undersökning som utförts av Sveriges bussföretag finns hos de bussbolag som deltog i undersökningen behov av att anställa hela 1 900 bussförare under 2016 och ytterligare 2 300 under de kommande två åren.

Sedan den 10 september 2015 krävs ett yrkeskompetensbevis för att arbeta som bussförare och en av de främsta anledningarna till personalbristen är enligt undersökningen att de som söker arbete ofta saknar rätt utbildning.

Ett socialt jobb

Bussbolagen som deltagit i Sveriges bussföretags undersökning uttrycker även att viktiga kvalitéer som bussförare är att vara serviceinriktad och ha social kompetens.

Michael Ojo arbetar som bussförare och fick jobb samma månad som han blev färdig med utbildningen. Han kom till Sverige från Nigeria för fem år sedan där han arbetade som frisör. I Sverige har han tidigare arbetat som lastbilschaufför men tyckte jobbet var för ensamt.

Han sökte då till bussförarutbildningen för att få arbeta mer med människor.

– Det är ett jättesocialt jobb, ibland kommer de fram och vill berätta något, fråga var man kommer ifrån eller hur länge man har jobbat. Jag gillar det, säger Michael Ojo.

Många på väg att pensioneras

Att många som söker sig till yrket inte är behöriga i kombination med att 2 400 förare väntas gå i pension under de kommande tre åren gör att bussbolagen har ett stort behov av personal.

– Vi har stora pensionsavgångar så det behövs nya som kör varje år, säger Tommy Silo, platschef på bussbolaget Keolis i Odensbacken.

Enligt Arbetsförmedlingens arbetsprognoser är behovet av bussförare stort även i Örebro.

Foto: Jakob Eriksson/SVT

– Behovet verkar vara stort, vi känner av det från företag runt om i regionen som kontaktar oss och vill starta ett samarbete runt rekryteringen av bussförare, säger Krister Ottosson, ansvarig på bussförarutbildningen vid Tullängsskolan.

Foto: Jakob Eriksson/SVT

– Man har ganska goda chanser till jobb om man går igenom utbildningen med ett godkänt resultat. Direkt efter en avslutad kurs är det kanske 70-80 procent som har jobb, tittar man ett halvår eller ett år senare, då är det i stort sett 100 procent, fortsätter han.

En väg in i samhället

Ahmad Fattouh har tidigare arbetat som bussförare i Libanon och är en av de som intresserar sig för att utbilda sig till bussförare. Nu läser han svenska som andraspråk på Komvux för att få behörighet att söka utbildningen.

Foto: Jesper Eriksson/SVT

– Det är en chans för invandrare som kommer hit, man behöver bara studera lite mer och få behörighet så man kan få jobb och tjäna pengar. Men det handlar inte bara om pengar utan också om att integreras i samhället och börja betala skatt som alla andra, säger Ahmad Fattouh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.