1.800 kan få gå från Migrationsverket

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket kan tvingas att minska antalet anställda med cirka 1.800 nästa år. Det är en följd av att flyktingströmmen till Sverige minskat under året. Personalen har redan informerats.

Under förra veckan informerades personal på Migrationsverket om att stora personalomställningar kommer att genomföras det närmaste året. Det som en följd av att antalet asylsökande minskat under året.

Läs också: Migrationsverket ”Vi måste omplacera”

Även bland personal som varit anställda i flera år finns nu en oro över vad som kan komma att hända.

– Plötsligt sitter folk och jämför och räknar hur många dagar man har varit anställd, säger en av de anställda till SVT Örebro.

Minskar med 25 procent

I den senaste prognosen till regeringen skriver Migrationsverket att antalet heltidstjänster på myndigheten beräknas minska med 25 procent, från 7.104 anställda till 5.325, fram till 2018. Det innebär att ungefär 1.800 anställda kan förlora jobbet. 

– Vi håller just nu på att arbeta med de här frågorna kopplat till budgetarbetet och det är för tidigt att säga exakt hur många som kommer att påverkas, säger Kristina Hwargård som är tillförordnad HR-direktör på Migrationsverket. Vi är mitt uppe i ett omställningsarbete.

Kristina Hwargård Migrationsverket Foto: Tomislav Stjepic/Migrationsverket

Besked innan jul

Veckan innan jul kommer regleringsbrevet som visar hur mycket pengar verket får och då vet man mer exakt hur många anställda som får gå.

Efter den stora flyktingvågen under 2014 och 2015 nyanställde Migrationsverket flera tusen runt om i landet – personer som nu riskerar att bli av med jobben.

Anställda på Migrationsverket

Januari 2014 – 4289 personer

Januari 2015 – 5103 personer

Januari 2016 – 7227 personer

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.