Foto: SVT

Migrationsverket: ”Vi vill sänka nivåerna”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att flera företagare gjort miljonvinster på att hyra ut bostäder åt asylsökande vill Migrationsverket sänka ersättningsnivåerna med en femtedel. Myndigheten håller på att gå igenom samtliga avtal för att kunna pressa ned priserna.

SVT Örebros granskning av asylbolagens årsredovisningar visar att flera av företagen i länet gjort miljonvinster.

Läs mer:  Företagen gjorde miljonvinster – asylsökande bodde i mögel

– Huruvida företag kan ta ut vinster eller inte är en fråga för politikerna och inte för migrationsverket, säger Migrationsverkets regionchef Magnus Önnestig.

Ny upphandling får effekt

Trots det så påbörjade Migrationsverket i höstas ett arbete med att se över samtliga avtal och göra en ny upphandling. Nu börjar effekten av den nya upphandlingen att synas. Flera asylboenden har fått besked att de ska stängas bland annat har Bert Karlssons bolag Jokarjo varslat närmare 500 anställda om uppsägning.

– Vi håller på att se över alla avtal för att pressa ned priserna och utnyttja skattemedel effektivare men också för att få enhetliga avtal med alla leverantörer, säger Migrationsverkets regionchef Magnus Önnestig.

Tvingades betala för mycket

När den stora flyktingvågen sköljde in över Sverige förra hösten så sökte över 163.000 personer asyl. När som anstormningen var som störst tvingades Migrationsverket att söka nivåerna för att alla skulle få tak över huvudet. Förhandlingsläget var inte det bästa.

– När det kom väldigt många och hade vi ett oerhört behov av att upphandla boende så blev det säljarens marknad och då kanske vi fick betala mer än vi borde, säger Magnus Önnestig.

Med den nya upphandlingen hoppas man att kunna få ner ersättningsnivån från 350 kronor per dag och asylsökande till under 300 kronor. Målet är samtidigt att så många asylsökande som möjligt ska bo så att de kan laga egen mat.

Uppfyllde inte kraven

Samtidigt som många bolag kunde göra miljonvinster så har Migrationsverket varit medveten om  att boendestandarden på flera asylboenden varit långt ifrån bra.

– När vi skriver avtal ställer vi krav på standard och vad som ska levereras. När det var som det var förra året så tvingades vi sänka vissa krav. Men hittar vi brister så för vi en dialog med leverantören och de får tid på sig att åtgärda, säger Magnus Önnestig.

Har ni gjort det på bra sätt?

– Vi har gjort det på tillräckligt bra sätt. Det kom ändå 163 000 asylsökande förra året och då var vi tvingade att prioritera så att alla skulle få tak över huvudet, men vi håller på att jobba i kapp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.