Foto: TT

Mindre tungmetaller i Örebros avloppsvatten

Uppdaterad
Publicerad

Avloppsvattnet och avloppsslammet i Örebro blir allt bättre, det visar i en jämförelse mellan reningsverken i Sverige. Nu fortsätter arbetet med att hitta källor till föroreningar, något reningsverkets enhetschef Linda Osterman beskriver som ett riktigt detektivarbete.

Revaq är ett nationellt kvalitetssäkringssystem för reningsverk i Sverige, och nu har årsrapporten för 2015 kommit. Sammanställningen visar att halterna av tungmetaller har minskat ordentligt, och reningen i Örebro pekas ut som ett lyckat exempel tack vare de stora minskningarna.

Vill undvika slam med tungmetaller

Avloppsslam är en restprodukt som bildas under vattenreningen. Slammet består av organiskt material och innehåller ofta höga halter fosfor, ett näringsämne som kan leda till övergödning om det når sjöar, vattendrag och hav.

Slammet kan också innehålla tungmetaller, vilket reningsverken försöker avlägsna så att slammet ska kunna användas inom jordbruket.

Stor minskning i Glanshammar

I slammet från Glanshammar, som skickas vidare till Skebäcks reningsverk i Örebro, har halterna av kadmium och zink minskat med 40 procent på ett år.

– Det är jättebra. Att vi hindrar att miljögifter når ut i avloppen innebär både att vi får renare vatten i Hjälmaren och att vi får ett renare avloppsslam, en förutsättning för att vi ska kunna ta till vara på fosforn till jordbruket, säger Lisa Osterman, enhetschef på reningsverket i Örebro.

Ska minska ytterligare

I Glanshammar beror minskningen på att man lagat ledningar där regnvatten tidigare läckt in och tog med sig tungmetaller från marken till reningsverket. Föroreningarna kunde spåras till gammal gruvverksamhet, och Lisa Osterman är nöjd med minskningen. Nu fortsätter arbetet med att leta efter fler källor till föroreningar.

– Vi kommer fortsätta med att jobba med att göra undersökningar på ledningsnätet. Om ungefär två veckor ska vi  göra provtagningar på ledningsnätet för att hitta källor till föroreningar. Det är jättespännande. Det är ett riktigt detektivarbete, säger hon.

Mer om Revaq

De Revaq-certifierade reningsverken renar avlopp från 65 kommuner vilket innebär hälften av allt avloppsvatten i Sverige.

Under 2015 återfördes cirka 1 300 ton fosfor från avloppsslam till åkermark, vilket motsvarar mer än en tiondel av Sveriges mineralgödselimport. Det återfördes även stora mängder andra näringsämnen samt 195 000 ton mullbildande material till åkermarken.

Användningen av avloppsslam minskar gruvbrytning av fosfor i fattiga länder där den orsakar stor miljöpåverkan. Ett avloppsslam av bra kvalitet ger Sverige tillgång till ett inhemskt, förnybart gödselmedel som kräver betydligt mindre energi att framställa och transportera. Ett fungerande uppströmsarbete vid reningsverken innebär därför en stor insats för miljön.

De Revaq-certifierade reningsverken lägger stora resurser på miljöinsatser. Bland annat kontaktades totalt 389 olika verksamheter (industrier, biltvättar, värmeverk och sjukhus) under 2015, för att förmå dem att använda mindre skadliga kemikalier och arbeta för att minimera de mängder kemikalier som hamnar i avloppet.

Källa: Örebro kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.