Foto: SVT/TT

Minskad arbetslöshet i Hallsberg

Publicerad

Jobben stod i fokus i Hallsberg under den senaste valrörelsen. Halvvägs in i mandatperioden har arbetslösheten minskat i kommunen, men det är inte majoritetens förtjänst menar oppositionen.

– Mycket är omvärldsfaktorer, där vi har en världskonjunktur som är en högkonjunktur, säger moderata oppositionsrådet Torbjörn Appelqvist.

Kommunstyrelsens ordförande Andreas Svahn (S) håller med om att konjunkturen varit gynnsam för arbetsmarknaden, men tror även att partiets politik varit en bidragande faktor.

– Den nationella politiken har betydelse, näringslivets konkurrenskraft har betydelse – inte minst exportindustrin, och hur vi agerar och jobbar i Hallsbergs kommun har betydelse, säger han.

– Sedan i juli 2014 så har den öppna arbetslösheten i Hallsberg minskat med en femtedel. Och tittar vi på totalt inskrivna på Arbetsförmedlingen så har det inte varit så få sen i februari 2009. Så i det perspektivet är vi nöjda, fortsätter Andreas Svahn.

Ville locka fler företag

En av delarna i Socialdemokraternas vallöfte när det gällde jobben var att man skulle locka fler företag att etablera sig i kommunen. Men där verkar man inte riktigt ha nått ända fram.

– När det gäller nyföretagande så ligger vi bra till. Sen vi har tyvärr tappat ett par större etableringar som vi var nära att få, men som landade på andra ställen. Vi kan inte räkna med att vi får företagsetableringar med upp emot 300-400 anställda vartannat år, utan får vi det lite mer sällan så ska vi vara nöjda, menar Svahn.

Bottenplacering på ranking

Men Torbjörn Appelqvist lyfter fram att mycket kan förbättras när det gäller företagsklimatet i Hallsberg. I Svenskt Näringslivs senaste ranking av företagsklimatet i kommunerna hamnar Hallsberg på plats 245 av 290 kommuner.

– Just nu är vi allra längst ner. Det var ju lite katastrof för Hallsberg, säger Appelqvist.

Vill se bättre dialog

Enligt Andreas Svahn så placerar sig kommunen dock mycket  bättre i Sveriges kommuner och landstings, SKL, undersökning. Att det skiljer så mycket tror han beror på att SKL baserar sin undersökning på redan etablerade företagare i kommunen och Svenskt Näringsliv har ett större underlag.

– Det tolkar jag som att man tror att det är svårare och krångligare att komma i kontakt med oss än vad det egentligen är. Det tror jag att vi kan avhjälpa genom att hitta en bättre dialog.

Hur ska ni förbättra den dialogen?

– Det gör vi bland annat genom att inrätta ett näringslivsråd och träffas och diskutera gemensamma frågor. Därigenom lär vi oss hur företagen fungerar och vad de har för behov och de lär sig hur kommunen fungerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.