Mamma Fatou och de två ettåriga tvillingdöttrarna Yassin och Sukai vågar inte längre bo kvar i sovrummet efter att miljöinspektörer hittat mögel där. Istället har de lagt ut madrasser i vardagsrummet. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Mögel tvingar familjen att överge sovrummet

Uppdaterad
Publicerad

Familjen Sey i Fellingsbro vågar inte längre låta barnen sova i sovrummet i hyrestvåan. Orsaken är att kommunens miljöinspektörer hittat mögel där. Men hyresvärden går nu till domstol för att slippa göra några åtgärder.

Det börjar sticka direkt i ögonen när man kommer in i sovrummet hos familjen Sey i Fellingsbro.

I det fuktskadade fönstret växer mögel, det har kommunens miljöinspektörer konstaterat.

#BOSTADSÖKES

Sover i vardagsrummet

Nu är det bara pappa Sherif som fortfarande sover i sovrummet.

Resten av familjen har flyttat in i det andra rummet i tvåan, vardagsrummet. Där finns det nu en spjälsäng och madrasser på golvet.

Och de är oroliga för att de ettåriga tvillingdöttrarna ska ta skada.

– De kanske får astma eller något i framtiden. Så jag hoppas verkligen att det händer något snart, säger Sherif Sey.

Övermålade fuktskador

Två gånger har kommunens miljöinspektörer varit i hyreshuset. Man har konstaterat mögel i familjens lägenhet, fuktskador i flera lägenheter, övermålade fuktskador och också att det läckte in på vinden och växte mögel där. Men ändå görs inget.

Vill slippa åtgärder

Företaget som förvaltar fastigheten, SBIS Sweden i Nacka, förnekar nämligen att det skulle finnas mögel i deras hus. Sedan april förra året har företaget drivit en kamp för att slippa genomföra några åtgärder.

Bland annat hänvisar man till att man anlitat ett utomstående fuktutredningsföretag som tittat på två lägenheter i huset.

I den ena fanns inga problem, i den andra bedömdes badrummet ha ganska omfattande vattenskador. Ingen av lägenheterna uppvisades dock synligt mögel, och därför drar SBIS Sweden slutsatsen att det inte finns något mögel alls i byggnaden.

– Det finns ingenting sådant, säger Mustafa Abdul Karim på SBIS Sweden.

Det finns alltså inget mögel någonstans i huset?

– Nej.

Går till domstol

Bergslagens miljö- och byggnämnd har krävt att ventilation och fukt- och mögelskador ska utredas ordentligt. Det beslutet har SBIS Sweden överklagat till Länsstyrelsen, som även de sagt att mögelfrågan måste utredas.

Men företaget går nu vidare till domstol och anklagar myndigheterna för maktmissbruk. Mustafa Abdul Karim på SBIS Sweden menar att myndigheterna enbart jagar fastigheter som ägs av folk med utländsk bakgrund.

– Det handlar bara om det, säger Mustafa Abdul Karim.

Både Bergslagens miljö- och byggförvaltning och Länsstyrelsen tillbakavisar anklagelserna om maktmissbruk och säger att samma lagar gäller för alla. Det blir nu Nacka tingsrätt som får avgöra om något behöver göras i huset i Fellingsbro.

”Inte bra helt enkelt”

Under tiden fortsätter barnen och mamman i familjen Sey att sova i vardagsrummet.

Och pappan Sherif Sey har funderat mycket på om de ska försöka få tag på en ny lägenhet och flytta från huset, trots att de trivs i området.

– Jag har varit sjuk väldigt mycket. Det är inte bra helt enkelt, säger han till SVT.

Hur upplever du bostadsmarknaden?

Hyresrätter, bostadsrätter, andrahand, svartkontrakt, soffsurfning. Vi tittar just nu på bostadsvillkoren i Sverige. Hur bor vi, hur ser bristen på bostäder ut och vad får det för konsekvenser? 

Vi vill höra era berättelser, era erfarenheter – hur har bostadsbristen drabbat just dig? 

Hör av dig till oss på bostadsokes@svt.se!

Hjälp oss att kartlägga landets hyror!

Bor du i hyresrätt, andrahand eller som inneboende? Svara på några enkla frågor om ditt boende och få reda på om du betalar mycket eller lite hyra jämfört med andra – samtidigt hjälper du oss att kartlägga hur det ser ut över hela landet.

Vi vill också gärna höra din berättelse om hur det är att hyra sitt boende, eller dina bäst tips till andra som vill hyra lägenhet.

Gå till formuläret genom att klicka här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet