Yusuf Awes Mohammed vill erövra världen som artist. Foto: SVT

Möt framtidens rapstjärnor

Uppdaterad
Publicerad

Morgondagens rapstjärnor kan finnas i stadsdelen Vivalla i Örebro. Vi har träffat ett gäng grabbar som hoppas att musiken ska ta dem utanför Sveriges gränser.

”1,4 grader” är ett gäng ungdomar från Vivalla, Markbacken och Baronbackarna som håller på med musik. Bland annat skriver och spelar de in låtar.

– Att rappa Vivalla, komma långt, få hjälp av en etablerad artist och skriva låtar, säger 15-åriga Khalid Khoder på frågan varför han är med i ”1,4 grader”.

Det var för ett och ett halvt år sedan som det startade då en tjej tjatade på fritidsledarna i Vivalla och sa att hon och hennes kompisar ville spela in och få hjälp att utforma låtar. De tog då hjälp av rap-artisten Jeaff eller Jenny Hellqvist som hon egentligen heter.

– Jag håller ju på och skriver texter, så det var ju rena drömmen för mig att få hjälpa dem. Ungarna har massor med energi och talang, och det är kul att vara med och hjälpa dem att utforma sig och växa.

Erövra världen

En bra text är det viktigaste med rap-låtar menar killarna SVT Nyheter Örebro träffade.

– De kan handla om livet och de får inte innehålla för många rim, menar Yusuf Awes Mohammed.

Han, liksom sin storebror Abbe och kompisen Khalid, tvekar inte en sekund på vad de ska ägna sig åt i framtiden.

– Ska bli känd, stå på scen, rappa och sjunga, tjäna bra med pengar, erövra världen som artist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.