Svante Werger, kommunikationsdirektör MSB Foto: MSB / TT Bild

Efter nätattacken – MSB utreder egna systemen

Uppdaterad
Publicerad

Efter fredagens nätattack kan nu Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) konstatera att bara ett begränsat antal sajter och system i Sverige påverkats. Men fortfarande ser man allvarligt på händelsen.

Sedan fredagkvällen pågår ständiga analyser för att se hur fredagens nätattack påverkat olika kanaler. I nuläget ser det ut som att det varit svårt att nå vissa sajter, bland annat MSB:s egna.

– Krisinformation.se var till exempel svår att nå på fredagen men samtidigt kunde vi se att andra viktiga kanaler som radionätet, räddningstjänstens kommunikationssystem Rakel och andra plattformar fungerade som de skulle, förklarar Svante Werger, kommunikationsdirektör på MSB.

Kontakt med amerikanska myndigheter

Myndighetens har haft löpande kontakt med polis, räddningstjänst, SOS Alarm och Länsstyrelserna för att säkerställa att samhällsviktiga informationsplattformar går att nå.

– Vi har även kontakt med amerikanska myndigheter och följer deras utredningar eftersom det var där attacken startade. Den sammantagna bilden, även om vi tar det på stort allvar, är att det bara varit begränsad påverkan i Sverige.

Avvaktar ytterligare åtgärder

Eftersom många av de informationskanaler vi använder oss av idag är beroende av strömförsörjning poängterar Svante Werger också vikten av att kunna lyssna på radion.

– Det är väldigt viktigt att kunna ha en radio som går på batteri eller att kunna gå ut och lyssna i bilen. Det är den mest robusta kanalen vi har för samhällsinformation.

Fortfarande är det för tidigt att säga om fredagens attack kommer att leda till några ytterligare åtgärder på MSB.

– Vi inväntar en rapport från våra leverantörer som just nu går igenom våra servrar. Efter det vet vi mer, det är allt jag kan säga just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.