Muddring i Hjälmaren kan starta redan i höst

Publicerad

Muddring vid fyren Röda tunnan i Hjälmaren blir av. Det efter att kommunen löst hur man ska bli av med muddringsmassorna. Men det är bråttom för det måste vara klart till februari.

Det har varit problem i många år för båtägare att ta sig ut och in till hamnen i Örebro. Hemfjärden har slammat igen och gjort farleden grund och smal.

Förorenad botten

Att kommunen fått nej på att åtgärda problemet tidigare är att botten är kraftigt förorenad och man inte vetat var man ska göra av muddringsmassorna eftersom de inte får dumpas i sjön.

Muddring av Hjälmaren

Nu ska kommunen forsla bort muddringsresterna i slutna kärl till en deponi och har därför fått godkännande av Länsstyrelsen att muddra vid fyren Röda tunnan där Svartån rinner ut i Hjälmaren.

– Vi har en förhoppning om att vi ska kunna göra det här i höst innan vintern. Men vi är inte klara med upphandlingen än, berättar Tommy Karlqvist, park- och gatuchef Örebro kommun.

Tommy Karlqvist, park- och gatuchef i Örebro kommun, hoppas muddringen i Hemfjärden ska vara klar i höst. Foto: Thomas Wedin/SVT

Måste vara klart i höst

Hinner man inte muddra före februari kommer kommunen vara tvungna att vänta till nästa höst.

– Man får inte göra det här på våren för då leker fiskarna  och på sommaren har vi båttrafik så då vet vi inte om vi kan göra det heller, säger Tommy Karlqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Muddring av Hjälmaren

Mer i ämnet