Multiresistenta bakterier oroar smittskyddsläkaren

Publicerad

Bakterier där antibiotika inte längre biter ökar i Örebro län, precis som det gör i övriga landet. Och de multirestistenta bakterierna går inte att stoppa, bara begränsas.

Orsaken att de multiresistenta bakterierna ökar är användningen av antibiotika och att vi reser allt mer i världen.

Sen 2010 har antalet patienter i Örebro län som drabbats av hudbakterien MRSA mer än fördubblats från 45 till drygt 100.

Ökning av smittade

Än mer oroande är utvecklingen av den resistenta tarmbakterien ESBL, anser smittskyddsläkaren på Universitetssjukhuset, Hans Fredlund. Siffran för ESBL-smittade har gått från 100 till det dubbla på sex år.

– Vi får en större spridning bland befolkningen av ESBL-bakterierna och då får vi i det långa loppet ett större bekymmer inom sjukvården. Till exempel enkla urinvägsinfektioner måste kanske behandlas med injektionsbehandlingar i framtiden, istället för att äta antibiotika i ett par tre dagar bara, säger smittskyddsläkare Hans Fredlund.

Vårdhygien viktig

MRSA är en hudbakterie som framförallt är farlig och smittar om man har sår eller infektioner. Störst är bekymret inom vården och hygeinen är viktig för att inte föra smittan vidare mellan patienter.

ESBL-bakterierna finns i vår tarmflora, men är resistenta mot antibiotika. Bakterien sprids främst genom det vi äter utomlands, bland annat i länderna kring medelhavet och Thailand.

Smittskyddsläkaren oroad

Om man är ung och frisk orsakar smittan i regel inga problem. Det är när vi blir sjuka i till exempel en urinvägsinfektion som vi kan få svårt att bli botade. Att antalet fall ökar är något som oroar Hans Fredlund.

– På tio års sikt är jag jättebekymrad. Om vi inte har möjlighet att effektivt sätt bota infektioner så har vi svårare att sköta den moderna vården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.