Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Musikhjälpen slog rekord – samlade in över 49 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Årets upplaga av Musikhjälpen drog in 49.003.745 kronor – det är ett nytt rekord för insamlingen.

Siffran är dock inte slutgiltig och kommer troligen att stiga eftersom mer pengar vanligen kommer in även dagarna efter att Musikhjälpen avslutats. Pengarna ska gå till att främja krigsdrabbade barns skolgång och finansiera bland annat lärarlöner och skolmaterial.

Årets slutsumma är 18 miljoner högre än det tidigare rekordet.

Musikhjälpen i Örebro

Filip & Fredrik drog in mest

Mest pengar drogs in av Filip Hammar och Fredrik Wikingsson som auktionerade ut en reklamfilm och donerade pengarna till insamlingen. Prislappen för reklamfilmen landade på 3,4 miljoner kronor, därmed slog de sitt eget tidigare rekord på 221.100 kronor under Musikhjälpen 2012.

En miljon från Hofors

Den största insamlingen från privatpersoner kom dock i år från Hofors där orten med initiativtagaren Marita Söderström i spetsen samlade ihop över en miljon kronor.

”Under ett år då de flesta insamlingar har gått sämre än förra året, är det fantastiskt att se att Musikhjälpen går åt andra hållet och åter igen slår alla rekord. Ett stort tack till alla som ställt upp för barns rätt att gå i skolan” , säger generalsekreterare Per Byman i ett uttalande.

Instängda i Örebro

Musikhjälpen har i år letts av Kodjo Akolor och musikerna Josefin Jinder och Pelle Almqvist. Trion har, traditionsenligt, suttit instängda i en glasbur i en vecka, denna gång i Örebro.

Över 30 miljoner barn kan i dag inte gå i skolan på grund av krig och konflikter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Musikhjälpen i Örebro

Mer i ämnet