Foto: Anders Nord /SVT

Olaglig handel med hyreslägenheter i Karlskoga

Uppdaterad
Publicerad

Karlskogahem har polisanmält olaglig handel av hyreskontrakt. Enligt anmälan är det någon som erbjuder lägenheter för 20.000 – 30.000 kronor.

Att handla med hyreskontrakt är ett brott mot hyreslagen och ofta något som är mer vanligt i storstäder. Men i takt med att bostadsbristen brer ut sig så flyttar också brottsligheten vidare till nya orter.

Karlskogahem har nyligen blivit varse att någon handlar med falska kontrakt på orten.

– Efter att personer som betalat för att få lägenheter kommit in till vårt kontor och berättat har vi förstått att det är så, säger Karlskogahems VD Ann Hermansson Alm.

Ann Hermansson Alm, vd Karlskogahem Foto: Andreas Ericson /SVT

Direktlägenheter

Det handlar om så kallade direktlägenheter, där man inte behöver ha stått i kö för att få tillgång till en lägenhet.

Efter en närmare kontroll av systemen har man på Karlskogahem också kunnat konstatera att det inte ser normalt ut.

– Det är väldigt många som har varit inne och tackat ja och nej till lägenheterna inom loppet av några minuter. Det är inte som det ska, säger Ann Hermansson Alm.

Trovärdig källa

Personen de pratat med kunde redogöra för vad ett förstahandskontrakt på en etta kostade i Stockholm, Göteborg och Malmö.

– Det här handlar om organiserad verksamhet. De som sysslar med det här gör det även på andra ställen i landet, säger Ann.

Konkreta bevis

I och med att det nu finns konkreta uppgifter med bland annat IP-adresser och vittnesmål så hoppas bolaget kunna gå till botten med oegentligheterna. Händelsen är anmäld som brott mot hyreslagen.

– Vi har haft på känn att det förekommit tidigare, men har inte haft konkreta bevis då. Vi har inga misstankar om att det är någon inom företaget som har gjort det. Utan det är någon på utsidan som har delat ut inloggningsuppgifter. Nu är det upp till polisen att utreda vem, säger Ann Hermansson Alm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.