Norrsken över Örebro. Foto: Isabelle Johansson

Hon fångade norrskenet på bild

Uppdaterad
Publicerad

Natten till onsdag var det norrsken över stora delar av Sverige. Isabelle Johansson i Örebro lyckades fånga fenomenet på bild.

Det färgsprakande skenet var synligt över delar av Örebro län och även natten till torsdag väntas norrskenet återigen visa sig i stora delar av Sverige – bland annat i länet.

Det hör inte till vanligheterna att norrsken är synligt så långt söderut som i Örebro län. Men under natten till onsdag var det gröna och bitvis lila skenet synligt i stora delar av Sverige, däribland i Örebro län. Och många intresserar för det gnistrande ljuset.

– Det är en boom av norrskensturism just nu och det märks att intresset för norrsken är väldigt stort, säger SVT-meteorologen Nils Holmqvist.

Beror på kollisioner

Norrsken uppkommer när laddade partiklar slungas från solen och träffar atmosfärens yttersta skikt. Den energi som frigörs i samband med kollisionen sänds sedan ut som ett färgat ljus – norrsken.

Nils Holmqvist berättar att färgen på norrsken, som ofta är grönt men också kan vara helt andra färger som rött, lila eller blått, beror på hur de små laddade partiklarna som frigörs från solen kolliderar med andra molekyler.

Vilken färg det verkar bli på det norrsken som kan bli synligt i natt vågar han inte säga.

– Haha, nej det vet jag inte, men det gröna ljuset uppstår av kväve och syre, och det är ju de vanligaste ämnena, säger han.

Hur norrskensprognosen ser ut går att följa här.

Har du bilder från norrsken i länet? Skicka dem gärna till oss på orebro@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.