Kulturskolan och biblioteket flyttar in. Foto: Wingårdhs

Nu är det klart – Kulturkvarteret ska byggas

Uppdaterad
Publicerad

Diskussionerna om det planerade Kulturkvarteret i Örebro har pågått i flera år. Under onsdagen meddelade den politiska majoriteten i Örebro att kvarteret kommer bli verklighet – om än i en något nerskalad version.

Under 2014 presenterades arkitekthuset Wingårdhs som vinnare för Örebros planerade kulturkvarter. Örebroarna hade då kunnat välja mellan tre kandidater i en arkitekttävling gällande Kulturkvarteret, och vinnaren var Wingårdhs ”Kulturkluster”.

Sedan dess har frågan diskuterats och det har varit oklart om vad projektet kommer kosta och hur det ska betalas.

Kulturkvarteret i Örebro

Kulturskolan och stadsbiblioteket

På onsdagens presskonferens meddelades att Kulturkvarteret kommer bli verklighet, men i en något bantad version – bostadsdelen och en multiscen försvinner från planen. I övrigt kommer det byggas i enlighet med planen för Kulturkluster.

Kulturskolan och stadsbiblioteket flyttar in i Kulturkvarteret, och kongressanläggningen Conventum tar över bibliotekets nuvarande lokaler.

– Det är en av de sista platserna vi kan bygga något Sverigeunikt, som blir ett landmärke för Örebro hundra år framåt, säger kommunalrådet Lennart Bondeson (KD).

Kulturskolans nuvarande fastighet kan i stället säljas för att renoveras, meddelar Örebro kommun i ett pressmeddelande.

”En stor och djärv och spännande framtidssatsning”

– För oss är det viktigt att det är en stor och djärv och spännande framtidssatsning, säger kommunalrådet Lennart Bondeson (KD).

Det är fortfarande okänt vad kvarteret sammanlagt kommer att kosta, men det handlar om någonstans mellan 400 och 500 miljoner enligt Lennart Bondeson. Bygget innebär ökade driftkostnader på omkring 22 miljoner kronor per år. 

Beslut ska fattas i kommunfullmäktige 28-29 oktober och Kulturkvarteret beräknas kunna invigas under sensommaren 2020.

Det är Örebroporten som får i uppdrag att bygga Kulturkvarteret.

– Vilken fantastiskt rolig nyhet, vi tar med stor glädje och stolthet emot detta stora och spännande uppdrag, det blir Örebroporten största projekt någonsin, säger Jeanette Berggren, VD för Örebroporten i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturkvarteret i Örebro

Mer i ämnet