Anders Hallberg, försäljning och merchandise, tillsammans med Sebastian Stoltz, bryggmästare på Hammars bryggeri. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Här gör de 250.000 liter julmust

Uppdaterad
Publicerad

Julen närmar sig med stormsteg och det märks ute i matbutikerna. På Hammars bryggeri utanför Askersund lägger man i en extra växel och storproducerar julmust som ska ut till försäljning.

– Svenskarna älskar julmust. Det är en tradition som har funnits i drygt hundra år, säger Anders Hallberg, som jobbar med försäljning och merchandising på bryggeriet.

Enligt statistik från Sveriges Bryggerier dricker Sveriges befolkning omkring 40 miljoner liter must under vinterhalvåret. Det blir cirka fem och en halv liter per skalle.

– Drycken lämpar sig väldigt bra till kött, exempelvis skinka, som är en traditionellt salt rätt på julbordet, säger Anders Hallberg.

Alternativ till alkohol

Hammars Bryggeri har funnits sedan år 1904 och är därmed ett av landets äldsta bryggerier. Där har det producerats läskedrycker, bland annat julmust sedan 1930-talet. På den tiden dök drycken upp som ett alternativ till den alkohol som dracks juletid.

– Det blir ju extra mycket produktion nu under hösten och vintern. Vi har ett ganska traditionellt hantverksmässigt sätt att arbeta här, berättar den nytillträdde bryggmästaren Sebastian Stoltz.

Foto: Kristian Åkergren/SVT

Varje dag får bryggeriet in tusentals 33-centilitersflaskor i glas. Första steget i produktionen är att flaskorna körs på band in i en stor sköljmaskin, där de renas från sina etiketter. Julmusten har strax innan blandats i ett stort kärl. Kärlet körs in i en tappmaskin som fyller upp flaskorna. Näst på tur står kapsylering och påklistring av etiketter innan de slutligen hamnar i backar.

Samma hemliga grundingrediens

– Vi producerar ungefär 250.000 liter julmust årligen. De flesta av våra kunder finns i Närke men vi har även nätverk som sträcker sig till Värmland, Östergötland och Västergötland, säger Sebastian Stoltz.

Av de cirka 12 miljoner kronor som företaget omsätter varje räkenskapsår utgör musten cirka 10-12 procent. Hammars är ett av 20 bryggerier i Sverige som tillverkar julmust. Samtliga utgår egentligen från samma recept då de innehåller samma koncentrat, eller essens som det också kallas.

– I stort sett all julmust vi dricker innehåller grundingrediensen från AB Roberts, säger Anders Hallberg.

Företaget som producerar denna ingrediens ligger i centrala Örebro. I början på 1900-talet skickade ägaren och läskedrycksfabrikören Robert Roberts sin son Harry för att utbilda sig i branschen. Han återvände med en omfattande receptsamling. Ett av dem utgör alltså själva grunden till den julmust vi dricker i dag.

Topphemligt recept

Receptet är så hemligt att det hålls inlåst i ett kassaskåp och det är bara tre levande personer åt gången som känner till de exakta ingredienserna och dess mängder.

Men att julmust skulle vara detsamma som den must som säljs under påsken stämmer inte, enligt Sebastian Stoltz.

Är julmust samma sak som påskmust?

– Nej. Julmust är julmust och påskmust är påskmust. Det receptet är också hemligt, skrattar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.