Foto: TT

Landshövdingen öppnar för alla – med kort

Uppdaterad
Publicerad

För andra sommaren i rad bjuds allmänheten in till Örebro slott. Under fredagen erbjuds guidade visningar, uppvisning av lokal konst, pyssel och skattjakt. Och landshövdingen hoppas på många besökare.

Enligt traditionen slår slottet upp portarna för allmänheten kring advent. Men sedan förra året välkomnas allmänheten två gånger om året – i december och i augusti.

I dag, fredag, är det alltså dags för sommarens öppet hus på Örebro slott. Mellan klockan 13 och 16 erbjuds guidade visningar i slottet av personal från länsstyrelsen.

Hoppas på många gäster

Dagen riktar sig till alla åldrar, och det kommer erbjudas olika typer av aktiviteter för besökarna.

– Jag vill att det ska vara hela länets slott och jag hoppas på många besökare från olika delar av länet, säger landshövding Maria Larsson.

Förra sommaren kom omkring 1000 personer när residenset visades upp.

– Men då var det jubileumsår och jag tror inte att det kommer bli riktigt lika mycket besökare den här gången, men jag hoppas på några hundra i alla fall, säger Maria Larsson.

Residensvåningen i fokus

I dag välkomnas besökare särskilt till residensvåningen som finns i slottet – en våning vigd för representation. Där kommer bland annat en konstinstallation visas upp.

Ingen klassisk slottsnyckel

Landshövdingen själv bor också på Örebro slott, men i en privat lägenhet i en annan del av byggnaden.

– Jag bor i en tvårumslägenhet, men den är så dåligt städad så den vill jag inte visa upp, säger hon och skrattar.

Örebro slott byggdes på 1300-talet, och har många skrymslen och vrår. Och Maria Larsson är van att ta emot frågor om hur det egentligen är att bo på ett slott. SVT Örebro ställde en fråga som det visade sig att hon fått många gånger förut:

Om du bor på slottet – hur ser då din hemnyckel ut?

Haha, den frågan får jag av skolklasser ibland och jag måste göra dig besviken. Det finns inga fysiska nycklar in till slottet, det är nyckelkort som gäller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.