Foto: Jesper Mattsson/SVT

Nu räddas unika dammar i Brevens bruk

Publicerad

De hotade gamla dammarna i Brevens bruk kommer att bevaras. Det är en effekt av att en stor del av bruksområdet i den lilla orten nu byggnadsminnesförklaras.

Sedan 1600-talet har dammar varit ett naturligt inslag i miljön i Brevens bruk, som ligger mellan Hallsberg och Vingåker. Bruket har använt sig av vattenkraft i sin produktion och därför har vatten samlats i dammar.

När en kraftstation från 1930-talet skulle renoveras för några år sedan inleddes en process i domstol för att se om de gamla dammarna bröt mot modern lagstiftning. Sedan dess har dammarna varit hotade. Bland annat har det funnits krav på ombyggnad, men också på rivning, något som skapat oro på orten för att hela byn ska få ett nytt utseende.

Största byggnadsminnet

Nu står det klart att dammarna kommer att bevaras. De finns med bland de drygt 60 anläggningar och byggnader som byggnadsminnesförklaras av Länsstyrelsen i Örebro.

– Dammarna kommer att vara kvar. Samtliga dammar som har med bruksdriften att göra ingår i byggnadsminnet. Så de är omsorgsfullt skyddade, säger Raoul Hjärtström på Länsstyrelsen i Örebro län.

Brevens bruk är det hittills största byggnadsminnet i länet. Större delen av den centrala delen av byn skyddas nu, inklusive broar och en järnvägsbank.

– Det är en kulturmiljö som är unik för Örebro län, säger Raoul Hjärtström.

Viktigt att ha kvar

Dammarna bevaras nu för framtiden som en viktig del av bruksmiljön. Förutom att de är vackra att se på, så blir de kvar för att visa vilken betydelse vattenkraften har haft för bruket.

– Därför är det viktigt att ha kvar dammarna, säger Raoul Hjärtström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.