Utredare ska granska de brända bilarnas ägar- och besiktningshistorik. Foto: TT

Nu ska bilbränderna utredas

Publicerad

Hur vanligt är det att försäkringsbedrägerier ligger bakom bilbränder? Det vill branschen nu ta reda på.

Sedan årsskiftet har Örebro drabbats av ett stort antal bilbränder. I de allra flesta fall misstänker polisen att bränderna var anlagda.

2015 betalade försäkringsbranschen ut närmare 160 miljoner kronor i skadeersättning för bilbränder. Nu vill branschen ta reda på hur vanligt det är att bedrägerier ligger bakom bränderna.

Anlagda bränder i Örebro

– Försäkringsbedrägerier gör att ärliga försäkringstagare drabbas av högre premier. Därför är det viktigt att försäkringsbranschen arbetar aktivt med att upptäcka och förebygga bedrägerier, säger Mats Galvenius, vd Larmtjänst.

Bedrägerier polisanmäls

Enligt Sydsvenskan ska särskilda utredare granska de brända bilarnas ägar- och besiktningshistorik. De bilbränder som man tror är bedrägerier ska polisanmälas.

– Huvuddelen av bränderna är ren skadegörelse. Väldigt många av de bilar som brinner är inte försäkrade mot brand. Då är det per definition inget bedrägeri, säger Mats Galvenius till tidningen.

Till hösten tror branschen att de har en bild av hur många bilbränder som i själva verket är försäkringsbedrägerier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Anlagda bränder i Örebro

Mer i ämnet