I år blir det ökad övervakning vid det här hindret i Svartån. Foto: Jesper Mattsson/SVT

TV: Nu skärps säkerheten vid svåra hinderloppet

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska fler funktionärer och räddningspersonal finnas på plats vid hindren vid Svartån i Örebro under motionsloppet Action Run.

Förra året fick Nerikes Brandkår rycka ut till ett befarat drunkningstillbud vid det svåra vattenhindret vid Slottsparken i Örebro. Det visade sig snabbt att löparen klarat sig, men många andra tävlande hade svårigheter att klara det krävande kravlandet över gummidäck som lagts på rad i Svartån.

Hindret blev dessutom farligare än arrangören räknat med, eftersom vattennivån var ovanligt hög, så brandkåren fick stanna kvar för att öka säkerheten.

I år kommer det därför att vara skärpt övervakning just där.

– Området kring vattnet är lite förstärkt med extra bevakning och räddningspersonal, säger Richard Göransson, Action Run.

Runt 2500 personer är anmälda i år. Trots att loppet är krävande och innebär en del fysisk kontakt och klättring en bit över marken, så var det relativt få skador under förra årets lopp.

– Vi hade inga allvarliga tillbud. Det var några axelskador och handledsfrakturer som vi råkade ut för, säger Richard Göransson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.