Hårresande förarbete inför årets studentspex i Örebro. Foto: Kristian Åkergren /SVT

Nu slår studenterna upp portarna för Örebrospexet

Uppdaterad
Publicerad

Spexet är en årligt återkommande tradition på Örebro universitet. Studenter från flera olika program samarbetar och sätter tillsammans upp en show som heter duga, drygt tre och en halv timmar lång. SVT har träffat ensemblen och tagit tempen på studenterna inför den stora premiären.

Årets upplaga av Örebrospexet handlar om IT-industrins begynnelsedagar under 80-talet. Kalla kriget och ryska agenter varvas med skämt om dagens moderna teknologi och artificiell intelligens. 

– Publiken kan vänta sig en fartfylld kväll med magont av skratt. De kommer gå härifrån med fantastiska minnen från en väldigt bra kväll hoppas jag, säger spexets producent Anna Blomberg.

SVT Play: Se hela inslaget

Steve Jobs och Bill Gates på samma fotografi hör inte till vanligheterna. Foto: Kristian Åkergren /SVT

Premiärnerverna på spänn

Under fredagskvällen är det premiär, och nerverna gör sig därför påminda redan timmar innan första klivet ut på scenen. 

– Man känner i magen att det är dags och att det är nu det gäller. Men det ska bli så förbaskat kul. Det kommer bli amazing, säger Anna.

Världsledarna samlade på scen i årets spex. Foto: Kristian Åkergren /SVT

Stor peng från universitetet

Showen finansieras med hjälp av pengar från kåren och olika sponsorer, men inte minst också från universitetet.  

– Universitetet uppmuntrar oss verkligen att göra detta och bidrar med en ganska stor peng. Engagemang bland studenter är alltid bra. Och i maj så ska vi ha Spex-SM här i Örebro. Då kommer en massa lärosäten hit och tävlar i spex, det ska bli jättekul, säger hon.

Påkostat studentspex om IT-industrins uppgång fram till idag. Foto: Kristian Åkergren /SVT

Producenten spelar även Margaret Thatcher

80 studenter från olika program arbetar med produktionen. Det är allt från läkare och socionomer till filmvetare och musiker. Även om de flesta har dedikerade roller, så är föreställningen beroende av att produktionsmedlemmarna rycker in där de behövs.

Anna Blomberg alias Margaret Thatcher Foto: Johan Pisoni /SVT

– Jag är huvudsakligen producent men spelar också en liten statistroll som Margaret Thatcher. Jag kände direkt att det är klart jag hoppar in och är med när jag fick frågan. Alla måste hjälpas åt, säger Anna Blomberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.