Bronshjältarna i det svenska fotbollslandslaget tar emot hyllningar från cirka hundratusen människor i samband med hemkomsten den 18 juli 1994 från fotbolls-VM i USA där Sverige blev trea. Foto: Anders Wiklund/Svd/TT

Bronsmatchen spelades igen – 22 år senare

Uppdaterad
Publicerad

Kommer det bli revansch för Bulgarien? Eller ska dagen sluta med ännu en svensk glädjeyra? Det kommer visa sig efter söndagens möte på Behrn Arena i Örebro. I mötet återförenas många av spelarna från bronsmatchen 1994.

Till söndagens match kommer stora delar av startelvorna från Sveriges och Bulgariens fotbollslag att återförenas.

Inte hela svenska laget

En av de som kommer delta är den nu 50-årige bulgariske spelaren Hristo Stoitjkov, som utsågs till den bästa fotbollsspelaren i Europa 1994. Han hade en betydande roll för att Bulgarien slutade på en fjärdeplats under världsmästerskapet 1994.

Uppslutningen från det bulgariska laget är god, men i det svenska laget återstår en del frågetecken.

– Det är några vi har tveksamheter kring, men det ser ut som att många från truppen kommer vara med. Det får man vara nöjd med, säger Göran Norlén, som är eventansvarig för matchen.

Joachim Björklund och Magnus Hedman kommer inte delta, och det är osäkert om Henke Larsson kommer finnas på plats eller inte, men förutom dem verkar det som att de flesta från den svenska startelvan 1994 kommer vara med på Behrn Arena.

Tror på vinst

Göran Norlén tror på en seger för Sverige. Men det bulgariska laget är lika säkra på motsatsen.

– Bulgarien går in stenhårt. De har bestämt sig för att de ska vinna den här matchen, säger han.

På måndag är det VM-kvalmatch mellan Sverige och Bulgarien, vilket bidrog till att Göran fick idén om bronsmatchen från första början. Trots att söndagens match framförallt är en uppvisning tvivlar Göran Norlén inte på att det kommer spelas med fullt fokus.

– Så fort visselpipan tjuter kommer det vara fullt allvar. Då glömmer alla att de är lite äldre nu än 1994, det är så det funkar, säger han och skrattar.

Intäkterna från söndagens match går till Kif och ÖSK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.