Foto: TT /SVT

Ny forskning kan lösa tandlossningsgåta

Uppdaterad
Publicerad

Forskning som presenteras i en avhandling vid Örebro universitet kan leda till snabbare diagnostisering av sjukdomen parodontit eller tandlossning. En sjukdom som drabbar nästan hälften av alla över 50 år.

Bakterien P.Gingivalis är den vanligaste bakomliggande orsaken till att tänder lossnar. Tandlossning eller parodontit drabbar nästan hälften av alla svenskar över 50 år.

Nu har forskaren Sravya Nakka vid Örebro universitet i en färsk avhandling visat att vissa antikroppar kan förhindra det.

– Jag har i laboratoriestudier utvecklat antikroppar mot P. gingivalis och använt dem i arbetet med att spåra bakterier i kliniska prover och även studerat deras anti-bakteriella effekt. Jag såg även att de inte är skadliga för mänskliga celler, säger Sravya Nakka.

Bakterier de flesta bär på

De flesta människor bär på bakterien, som i kombination med plackbildning, riskerar orsaka tandlossning hos vissa individer, men inte alla.

– Detta är ett första steg mot att hitta en behandling. Idag finns inget vaccin, eller någon effektiv behandlingsmetod för denna sjukdom. Varje gång du går till en tandläkare för att ta bort plack så tar det bara två timmar efter det besöket innan plack börjar bildas igen, säger Sravya Nakka.

I avhandlingen som presenteras vid Institutionen vid medicinska vetenskaper vid Örebro universitet tar även upp det antimikrobiella ämnet med det krångliga namnet PLNC8 αß. Sravya Nakkas forskning har visat att ämnet,s om utvinns ur en vanligt förekommande mjölksyrebakterie, kan motverka tandlossning hos vissa individer.

Kunskapen viktig

Parodontit kan även kopplas till andra typer av sjukdomar. Därför är kunskapen hur man ska kunna diagnostisera sjukdomen i framtiden viktig att få fram.

Sravya Nakka, forskare vid Örebro universitet Foto: Örebro universitet

– Det finns ingen pålitlig och effektiv diagnostisering eller behandlingsmetod idag för denna sjukdom. Genom vår forskning har vi visat att vi sannolikt kan förebygga denna typ av infektioner med hjälp av det här antimikrobiella ämnet och antikroppar. Metoden är även tillämpbar när det gäller diagnostisering och bedömning av risken att drabbas av parodontit i ett tidigare stadium, säger Sravya Nakka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.