Ny storregion tar form

Uppdaterad
Publicerad

Västmanland, Örebro och Sörmlands landsting kan bilda en ny, egen region. Landstingen har börjat arbetet med en gemensam ansökan. Frågan är vad detta betyder för medborgarna?

– Förhoppningsvis att vi får en stark och hållbar region med stark skattekraft, där vi till exempel inte behöver dra ner på kvalitén inom vården och där vi också kan få ett uppsving inom kulturen, säger Denise Norström (S), landstingsråd i Västmanland.

– Det är ju något man sett inom Västra Götaland. Jag tror att det är nödvändigt för framtiden och att vi blir starka kommer konkret att bli positivt för medborgarna, fortsätter hon.

”Större skattekraft”

Västmanland har länge haft diskussioner med Uppsala, men de säger nej eftersom de inte vill vara med i en region just nu. Denise Norström menar att Västmanland inte har tid att vänta då ansökan ska vara inne i januari. Frågan är vad en storregion innebär sjukhusen?

– Om vi får en större skattekraft finns det ju en större chans att vi kan behålla kvalitén i vården och inte behöver dra in på sjukhus till exempel, säger Denise Norström (S).

Går planerna i lås finns den nya regionen från januari 2015.

Sofia Sjöström

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.