Foto: TT/SVT

Nya nollningen: Satsar på att studentlivet ska bli nyktrare

Uppdaterad
Publicerad

Fram till och med den 17 september hälsas alla nya studenter välkomna till Örebro med en rad olika aktiviteter och Örebro universitet ställer i dag krav på att minst hälften av aktiviteterna ska vara alkoholfria.

På campus pågår tävlingarna för fullt i augustisolen. En ”komatch” där deltagarna spelat fotboll förklädda till kossor har precis avslutats. Örebro universitet som bidrar med pengar till arrangemanget vill att alkoholkonsumtionen ska minska. En regel som kanske inte är lika lätt att införliva i praktiken.

Förtärs det mycket alkohol här?

– Relativt mycket men det är alltid minst lika mycket aktiviteter utan alkohol. Vi jobbar stenhårt för att vi ska föregå med gott exempel att inte dricka för mycket, säger Axel Nykvist som är introduktionsansvarig.

Nollningen har traditionellt sätt varit förknippad med kränkningar och pennalism, men nu ska stämplarna försvinna.

– Vi kallar det inte längre nollning och nollor, det heter ”nystudenter” och ”introduktion” nu för tiden. Så vill vi ha det för det kan sprida en negativ klang att vara ”nolla”. Vi har bara aktiviteter som sprider glädje. Det ska vara glädje mellan alla, säger Axel Nykvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.